Recept: Sonhos de Abóbora

Sonhos zijn luchtige gefrituurde bollen die rond kerst worden gegeten in Portugal. Een soort Portugese oliebollen eigenlijk. Dus wat is er nou een toepasselijker recept dan dat op oudejaarsdag?! In Portugal kun je ze in deze tijd van het jaar bij elke pastelaria krijgen. Er bestaan verschillende varianten. Eerder gaf ik al eens het recept van de standaard versie, dit keer maken we Sonhos de Abóbora, oftewel de variant met pompoen. Net dat beetje specialer!

Ingrediënten

1 kilo pompoen (gekookt en schoongemaakt)
300 gram bloem
3 eieren
65 gram suiker
1 theelepel gist (poeder)
1 borrelglaasje aguardente (Portugees vuurwater)
rasp van 1 sinaasappel
1 kaneelstokje
snufje zout

Bereiding

Begin met de pompoen. Verwijder de schil en snijd hem in blokjes/stukjes. Zet een ruime pan op het vuur met hierin voldoende water om de pompoen in te koken. Voeg het kaneelstokje en de pompoenstukjes toe en breng op hoog vuur aan de kook. Zodra het water begint te koken, zet je het vuur laag. Kook zo’n 25 minuten, tot de pompoen goed gaar is. Giet vervolgens af en laat de pompoenstukjes afkoelen. Het gaat erom dat je nu één kilo gekookte pompoen hebt om te gebruiken. Uiteraard kun je ook voorgesneden stukjes pompoen gebruiken.

Prak de pompoen in een grote beslagkom tot een romige puree. Klop je eieren los en voeg samen met het borrelglaasje aguardente toe aan de pompoen. Roer even goed door. Vervolgens kunnen de droge ingrediënten erbij. De suiker, de sinaasappelrasp, de bloem en het snufje zout. Meng alles goed door elkaar met een lepel tot een vrij dik beslag/deeg.

Plaats een pan met zonnebloemolie op het vuur of gebruik een frituurpan. Zet vast een groot bord bedekt met keukenpapier klaar. Schep met een lepel bolletjes deeg in de hete olie. Bak ze goudbruin en gaar. Schep ze zodra ze gaar zijn uit de hete olie en laat ze uitlekken op het bord met keukenpapier. Meng in de tussentijd wat suiker met kaneelpoeder en giet dit in een diep bord. Rol hier de Sonhos de Abóbora doorheen voor het serveren.

In Portugal worden ze vaak op kamertemperatuur gegeten, persoonlijk vind ik ze warm het lekkerst.

Bom apetite e Feliz Ano Novo!!

  • Benieuwd naar wat ze nog meer eten in Portugal in de december maand? Hier lees je er alles over!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.