Recept: Sonhos de Natal

Sonhos de Natal, oftewel kerstdromen… Een gerecht dat zo heet moet wel hemels smaken, toch?! Het heet natuurlijk niet voor niets zo. Het zijn luchtige gefrituurde bollen die rond kerst worden gegeten. Een soort Portugese oliebollen dus eigenlijk. In Portugal kun je ze in deze tijd van het jaar bij een pastelaria krijgen of zelf thuis maken. Nu kun je ze ook gewoon eens in Nederland maken!

Ingrediënten

Voor de dromen:
300 gram bloem
6 eieren
80 gram boter
1 snufje zout
500 ml water
2 eetlepels suiker
schil van 1 sinaasappel
kaneelsuiker

Voor de siroop:
200 gram suiker
schil van 1 citroen (of sinaasappel)
1 kaneelstokje
150 ml water

Bereiding

Siroop:

We beginnen met het maken van de siroop. Schil je sinaasappel of citroen zo dun mogelijk met een dunschiller. Hoe minder wit er aan de schillen zit hoe beter (hoe meer wit, hoe bitterder). Zet een pannetje op en doe hier alle ingrediënten (voor de siroop) in. Breng aan de kook en laat 10 minuten doorkoken. Draai dan het vuur uit en laat afkoelen.

Sonhos:

Zet een pan op het vuur en voeg hier het water, een snufje zout, de boter, de suiker en de sinaasappelschil aan toe. Breng aan de kook en laat kort door koken. Haal dan met een vork de schillen eruit. Voeg nu, zonder het vuur uit te draaien, in één keer de bloem toe en roer goed door tot je een zacht deeg hebt. Verwijder het dan van het vuur en schep het over in een beslagkom. Laat iets afkoelen.

Nu kunnen de eieren erbij. Dit doen we één voor één. Voeg een ei toe aan het beslag en roer het er goed door. Dan pas gaat het volgende ei erbij. Herhaal dit tot de eieren op zijn en je een glad beslag/deeg hebt. Verwarm alvast je zonnebloemolie om de dromen in te frituren.

Schep met een lepel (golf) balletjes deeg in de olie en laat langzaam bakken. Prik van tijd tot tijd met een vork in de dromen, totdat het volume verdrievoudigt is en ze knapperig en goudbruin zijn. Schep ze uit de hete olie en laat even uitlekken op een bord bedekt met keukenpapier.

Nu kun je ze door de kaneelsuiker (basterdsuiker gemengd met wat kaneel) rollen of laat ze afkoelen en besprenkel ze met de siroop op het moment dat je ze gaat eten.

Bom apetite e Feliz Natal!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.