Recept: Lagartos de Porco Preto Grelhados

Gemaakt van een bijzonder ras (zwart) varken dat voornamelijk eikels eet. Dit speciale dieet maakt het vlees vetter. Maar niet het sterke vet dat je bij normale varkens vindt, dit vet is zacht en smelt wanneer het wordt gegrild, waardoor het vlees een geweldige smaak krijgt. Ditzelfde soort varkensvlees wordt ook gebruikt om Jamon Iberico te maken. Deze Lagartos de Porco Preto Grelhados zijn heerlijk van de barbecue!

Lagartos de Porco Preto

De ‘lagarto’ komt normaalgesproken in stroken van ongeveer 40 cm lang en 4 cm breed. Je vindt dit stukje vlees tussen de karbonades en de lende van het (zwarte) varken. Het zwarte Iberische varken (porco preto) is een ras met erg veel intramusculair vet wat zorgt voor een intensere smaak en heerlijk sappig vlees.

Lagartos de Porco Preto

Lagartos de Porco Preto

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 6 Stemmen

In tegenstelling tot de secretos de porco preto zijn de lagartos wat donkerder van kleur. Bijna richting de kleur van rundvlees. Zie ook de foto hieronder: links de lagartos en rechts secretos.

Categorie: – VarkenKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

20

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • lagartos de porco preto

  • flor de sal

  • knoflook

  • citroen

  • laurierblaadjes

  • peper

  • olijfolie

  • paprikapoeder

  • verse peterslie

Bereiding

  • Bestrooi de lagartos ’s ochtends met een snufje paprikapoeder en vers gemalen zwarte peper. Besprenkel de stukken vlees met olijfolie, een beetje citroensap en wat droge witte wijn. Snijd een paar tenen knoflook in plakjes en strooi er boven uit, hussel alles even goed door elkaar. Voeg als laatste een paar laurierblaadjes toe. Laat nu afgedekt rustig marineren.
  • Steek de barbecue aan.
  • Zodra je kolen goed heet zijn kan het vlees op de grill. Schud het vlees even af als je het uit de marinade haalt. Grill het vervolgens aan beide kanten tot het gaar is en goudbruine randjes heeft. Blijf erbij staan in verband met eventuele vlammen door het smeltende vet in de lagartos.
  • Garneer met verse peterselie, flor de sal en wat citroenpartjes. Serveer op z’n Portugees met verse friet en een salade.

    Lagartos de Porco Preto
  • Bom apetite!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!