Recept: Estufado de Porco

Ik heb deze vrijdag een wat winters recept voor je, namelijk gestoofd varkensvlees. Dit komt omdat ik het wel weer eens tijd vond voor een vleesrecept, en met regen en onweer op komst misschien ook wel eens lekker. Je kunt het natuurlijk serveren met winterse groente, maar er ook een eigen zomerse twist aan geven. Je kunt zowel een groot stuk vlees als kleinere stukjes gebruiken voor dit recept, afhankelijk wat je er bij serveert.

Wil je het gerecht nog iets meer geschikt maken voor de koudere maanden, voeg dan bijvoorbeeld wortels (in plakjes) of fijngesneden groene kool toe. Ook zou je in kleine stukjes gesneden bacon of chouriço (ongeveer 100 gram) toe kunnen voegen. Champignons lenen zich hier ook goed voor. De mogelijkheden zijn eindeloos, kijk wat je in huis hebt/lekker vindt.

Ingrediënten

ongeveer 1200 gram varkensvlees
1 grote teen knoflook
2 uien
2 eetlepels massa de pimentão
2 theelepels paprikapoeder
2 tomaten
2 eetlepels tomatenpuree
2 laurierblaadjes
250 ml witte wijn
peterselie
zout & peper

Bereiding

Begin de avond van tevoren met het marineren van het vlees. Zo kunnen alle smaken goed intrekken. Pak een zak of kom (wat je handig vindt) en doe hier het vlees in. Daarbij gaat een snufje zout, de geperste of fijngesneden knoflook, de massa de pimentão, het paprikapoeder, de laurierblaadjes en een scheutje witte wijn. Sluit de zak en schud even goed of roer alles door en dek je kom af. Zet het vlees in de koelkast tot je het nodig hebt.

Zet een braadpan met wat olijfolie erin op het vuur. Snijd je uien in halve maantjes en fruit deze lichtjes. Zet apart. Haal je vlees uit de marinade, maar gooi deze niet weg. Bak, in dezelfde pan als waar je de uien in hebt gebakken, je vlees totdat het een mooi kleurtje heeft. Doe dan de uien terug in de pan en voeg je in kleine blokjes gesneden tomaten en peterselie toe. Doe ook de marinade bij in de pan, plus de resterende wijn, de tomatenpuree en een scheutje water. Roer alles enigszins door en proef of er nog zout en/of peper bij moet.

Zet het vuur laag en laat rustig sudderen tot het vlees zacht is.

Bom apetite!

Variatietip: Voeg ook eens aardappelen toe, voor een meer substantieel gerecht.

Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.