LX Factory

Verborgen onder de Ponte 25 de Abril in Alcântara ligt dit voormalige industrieel gebied. Oude, vervallen en verlaten fabriekspanden. Tot ze een nieuw leven werden ingeblazen met dit stadsvernieuwingsproject. Het resultaat? LX Factory is een creatief dorp vol interessante dingen om te bekijken en ontdekken, van architectuur tot muziek, street art tot restaurants en kunstgalerijen tot boekenwinkels. Toch wel een “must see” als je naar Lissabon gaat. Wij bezochten het gewoon op een doordeweekse dag. Benieuwd naar wat het dan allemaal te bieden heeft.

LX Factory

Zodra we onder de poort doorlopen waan je je niet meer in Lissabon. Het gehele sfeertje is anders. Niet beter, niet slechter, anders! De oude panden stralen een zekere charme uit. Sommige zijn opgeknapt, andere houden dat vervallen uiterlijk. Overal zitten gezellig mensen wat te eten en/of drinken en je komt ogen tekort voor alle street art. Even voor de duidelijkheid, dit is iets heel anders dan graffiti. Het zijn ware kunststukjes! Het merendeel hiervan is gemaakt tijdens het WOOL Urban Art Festival in 2012, maar in de loop van de jaren zijn er steeds meer werken bijgekomen. Qua drukte valt het reuze mee, het zijn voornamelijk Portugezen die we zien met een handjevol toeristen ertussendoor.

Breng naast alle leuke galerijen en winkeltjes zeker een bezoek aan Ler Devagar, fantastisch vanuit een boekenperspectief, maar minstens zo leuk voor het kunstzinnige deel en een kopje koffie. En Village Underground Lisboa, dit is een internationaal platform voor hedendaagse cultuur en creativiteit, in 2006 opgericht in Londen en sinds 2014 ook te vinden in Lissabon. Toch wel een iconische plek in Lissabon, erkend om zijn unieke architectonische structuur gemaakt van hergebruikte zeecontainers en dubbeldekkers (bussen). In het complex zitten kantoorruimtes, een café en een restaurant, een skate-hellingbaan, conferentiezalen en een fabriekshal waar concerten, feesten en evenementen worden gehouden.

Trek wel even de tijd uit om dit alles op je gemak te verkennen. Er is zoveel te zien/doen dat je makkelijk een middag vult met heerlijk rondstruinen. Helemaal leuk is het natuurlijk als je het rond een maaltijd plant, of dat nou ’s middags of ’s avonds is. Wij lunchten bij Rio Maravilha, op de vierde verdieping, al is het wel even zoeken naar de lift…. Vanaf het dakterras heb je een geweldig uitzicht! ’s Avonds draait hier een dj en kun je heerlijk relaxed cocktails (echt te lekker!) drinken met uitzicht over deze wat industriële hoek van Lissabon.

LX Factory

Vanaf Praça do Comércio pak je bijvoorbeeld bus 732, na ongeveer een kwartiertje (en 8 haltes) stap je uit bij halte Calvário. Dan is het echt nog maar een heel klein stukje lopen. Gps op je telefoon stuurt je het laatste stukje zonder problemen!

Verder vind je hier iedere zondag een erg leuke markt. Kleding, boeken, interieurartikelen, handgemaakte spulletjes: er is van alles en nog wat. Bijkomen doe je natuurlijk bij één van de fantastische horeca tentjes die dit terrein rijk is. Daarnaast wordt er iedere zondag (tot 14.00 uur!) een boerenmarkt gehouden. Verse groenten in prachtige kleuren liggen voor je uitgestald. Maar LX Factory zou LX Factory niet zijn als er niet een vleugje hip overheen zou gaan. Een DJ die staat te draaien tussen de sla en bloemkool bijvoorbeeld!

LX Factory

Check de website voor meer informatie en aankomende exposities, workshops en concerten.

Openingstijden:
Elke dag geopend van 06:00 tot 04:00 uur!

* R. Rodrigues de Faria 103, 1300 – 501 Lisboa