Zwerfhonden in Portugal

Dit is onze Billy. Een hele blije Billy. Toen we hem kregen, alweer bijna negen jaar geleden, paste hij in mijn twee handpalmen. Nu weegt meneer ruim 40 kilo. Al is kregen misschien niet helemaal het juiste woord. Toen hij werd gevonden, samen met zes broertjes en zusjes, past denk ik beter. In een vuilniszak, weggegooid als oud vuil in een container… Gelukkig gevonden door een collega en meegenomen naar kantoor. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen en nam er eentje mee naar huis. Ook de andere puppy’s vonden allemaal een fijn thuis!

Maar hoe vaak loopt dit niet minder goed af… Bijna wekelijks komen er vergelijkbare gevallen voorbij op mijn Facebook tijdlijn… Hele nesten puppy’s die ergens langs de kant van de weg worden gevonden, in een onbewoond huis of in een afvalcontainer gedumpt. Of volwassen honden die ergens achter worden gelaten, zo maar. Je komt zoveel zielige hondjes tegen in Portugal, die wil je het liefst allemaal redden!

Eerder schreven we al over een hulporganisatie, die nieuwe baasjes in Nederland zoekt voor Portugese zwerfhondjes. Bijvoorbeeld voor pups die in een vuilniszak in een container worden gevonden (zoals Billy). Deze honden mogen niet “alleen” reizen, dus worden er mensen gezocht die bereid zijn de hond mee te nemen op hun naam tijdens de vlucht. Dat betekent dat, zelfs als je niet zelf een hond wilt, je toch iets kunt doen om de honden te helpen. Is dit iets voor jou? Omdat je toch regelmatig vanuit Portugal terugvliegt naar Nederland? Bij Stichting Dierenhulp Mirbessa kun je je aanmelden als vluchtbegeleider. Zij werken samen met opvangcentrum Bianca in Sesimbra. Of als je toch stiekem ook zo’n schattig Portugees hondje in huis wil: adopteren via Mirbessa kan ook.

Maar er is nog veel meer mogelijk: chauffeur worden om de honden van de luchthaven naar hun pleeggezinnen te brengen, medicatie inzamelen (bijvoorbeeld bij uw eigen dierenarts), uw oude hondenmand of dekens afstaan, een hond op afstand adopteren en natuurlijk gewoon geld schenken, zodat het mogelijk is deze honden te blijven helpen.

MBrace

Dit toch net een stap te ver voor jou? Nou stuitte ik vorige week op dit ge-wel-dige initiatief van Marleen Vrensen! Marleen is een van de nieuwe aanwinsten in de categorie Nederlanders in Portugal. Hierin vertelt ze alles over haar huizenjacht in Portugal. Maar ook zij werd geraakt door de manier waarop men in Portugal veelal omgaat met hun huisdieren. De Portugese wet is pas recentelijk (2016) aangepast met de bepaling dat een dier niet als ‘ding’ mag worden gezien, maar als een levend wezen met gevoelens en dus geen leed mag worden aangedaan. Zeker een stap in de goede richting, maar nog een hele lange weg te gaan als het om dierenwelzijn in Portugal gaat.

Samen met een aantal lokale asielen, zetten vrijwilligers zich in. Hoe ze dat doen, lees je hier. En hoewel dat allemaal op vrijwilligersbasis gaat, geldt ook hier dat ze zonder middelen weinig kunnen. En zo ontstond het idee voor MBrace. Een klein project van ‘geven en nemen’. Waarvan de gehele opbrengst naar het goede doel gaat. Een souvenir/cadeautje uit Portugal met een betekenis. Op het moment zijn de leuke armbandjes alleen nog verkrijgbaar in Portugal. Maar zeer binnenkort zijn ze ook verkrijgbaar via Stichting Dierenhulp Zonder grenzen in NL. En als alles meezit binnenkort ook in de online webshop van Lá e Cá.

De volledige opbrengst van dit project gaat naar Stichting Dierenhulp Zonder Grenzen in Canedo – Portugal. Meer weten? Klik hier.

Ik houd je op de hoogte qua beschikbaarheid in NL!!

UPDATE: de armbandjes zijn weer (22/05/22) online verkrijgbaar!