MAAT Lissabon

Lissabon is een nieuw museum rijker. En niet zomaar eentje. MAAT staat voor Museu de Arte, Arquitetura e Tecnologia. Oftewel kunst, architectuur en technologie. Dit is aan de buitenkant al gelijk terug te zien in het moderne ontwerp. Want dat het geen rechttoe rechtaan gebouw is moge duidelijk zijn. Het bestaat uit twee delen, een oud en een nieuw deel. Reden genoeg voor een bezoek aan dit markante gebouw, aan de rivier, in de wijk Belem.

MAAT Lissabon

Het museum is vorig jaar oktober geopend. De bouw van het museum was onderdeel van een project, van Fundação EDP, om het gebied langs de Taag aantrekkelijker te maken. MAAT is een combinatie geworden van oud en nieuw. Een deel van het museum is gehuisvest in de oude krachtcentrale die er naast staat. Dit zorgt voor een mooi contrast. Het nieuwe gebouw is het middelpunt van het plan voor een kunstcampus die dus ook de oude krachtcentrale omvat. Het geheel is ontworpen om bezoekers onder en door het gebouw te laten lopen.

Het gebouw is ontworpen door Amanda Levete van AL_A architects. Het nieuwe deel van het gebouw is bekleed met 15.000 witte, driedimensionale keramische tegels. Een stukje Portugese cultuur, de azulejos, in een modern jasje. Door deze tegels heeft het museum altijd een andere kleur, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het museum heeft een golvende vorm die het grote dakterras verbindt met de promenade aan waterkant. De waterkant is belangrijk voor het ontwerp, omdat het letterlijk weerspiegelt op de tegels. Het overhangende dak wordt gebruikt om het zonlicht dat op het water weerkaatst de hoofdgalerij binnen te loodsen.

MAAT Lissabon

De vier galerijen van MAAT liggen verzonken onder de grond om de hoogte van het gebouw laag te houden, dit in overeenstemming met de omliggende architectuur. De vroegere krachtcentrale van rode baksteen sloot zijn deuren in 1975, maar is nu omgezet in verschillende galerijruimtes. Je vindt het museum aan de Av. Brasília in Belem. In het verlengde van Torre de Belém en het Padrão dos Descobrimentos.

MAAT Lissabon

Openingstijden:
Elke dag, behalve dinsdag – van 12.00 tot 20.00 uur.

Kaartjes:
Central €5
MAAT €5
Central + MAAT €9
Elke eerste zondag van de maand is de entree gratis.

Geïntrigeerd door dit mooie gebouw en eventuele tentoonstellingen? Neem dan een kijkje op de website van het museum!