Lissabon in 2021

Het begint langzamerhand de grootste cliché tekst van de afgelopen maanden te worden “we leven in speciale tijden”. Al is dat de kern van clichés: ze zijn meestal waar. Aanvankelijk zou deze (voor mij allereerste!) column een stukje worden over wat juist nu te ondernemen in Lissabon. De stad is er, ondanks covid-19, natuurlijk niet minder mooi op geworden. En zonder toeristen, tja het heeft ook zijn voordelen. 

En juist net toen ik zeer tevreden naar dat lijstje zat te kijken, tada, lockdown nummer drie. Terug naar de tekentafel dus… 

Al wandelend en hardlopend probeer ik zo goed mogelijk mijn ogen open te houden voor de veranderingen in en rondom de stad. Je zou het misschien niet zeggen, maar er gebeurd een hoop. Met nadruk op dat laatste woord, want “hoop” geeft het. Dus dacht ik jullie lokale lezers en Portugal liefhebbers in Nederland, een kijkje te geven in een Lissabon na covid-19. 

Arte Na Rua

Letterlijk vertaald “kunst in de straat”. Vele van jullie kennen waarschijnlijk alle graffiti en muurversiering van het stadshart. Daar hebben we een toevoeging op gekregen die waarschijnlijk steeds groter groeit. In diverse straten en op de grotere pleinen (denk aan Praca de Comercio, Rossio, Martim Moniz) worden af en aan verschillende buiten exposities opgezet. Stads historie en kunst wisselen zich af. Het is een initiatief van de stad zelf, in samenwerking met diverse sponsoren. Een wandeling door de stad, wordt zo nog een groter culturele injectie.

Meer blauw op straat!

Het idee is er al een tijd om het stadshart (grotendeels) vrij te maken van auto’s. Nu duurt dat natuurlijk even. Maar we zien al progressie. Wat er met al die legen ruimte en straten gaat gebeuren? Blue street! Wellicht kennen jullie de populaire “pink street”. De straat in het ooit want ongure hart van de wijk Cais do Sodre, die met een roze sausje op de straatstenen omgetoverd is tot horeca straat. Daar is nu, verdeeld over het stadshart een blauwe versie van bedacht. Parkeerplekken worden opgeheven en maken ruimte voor terrasjes. Het idee is, dat we er het komende jaar, zo’n 200 (!) terras plekken bij gaan krijgen. Absoluut iets om blij van te worden. Aangezien “een terrasje pakken” een universele hobby is.

Chinees shoppen

Waar ze het vandaan halen, Vasco da Gama mag ’t weten?! De hoeveelheid “chino’s”, zoals wij ze hier liefkozend noemen, is denk ik in de afgelopen tijd verzesvoudigd. “China town” loopt zo ongeveer van het Martim Moniz plein tot aan Praça do Chili en alle nieuwe “Chino” winkeltjes die we er op de Penha de Franca straat (zo heet deze lange laan) bij hebben gekregen, een lust voor het oog! Hysterische interieurs, met een aanbod van alles wat je nooit nodig gaat hebben in je huis, tuin en/of keuken. Maar oh zo leuk, en het kost meestal maar ’n euro of twee. Dus waarom jezelf niet blij maken met iets wat er gewoon ‘blij’ uit ziet? Als we dadelijk weer mogen “winkelen” kan je hier met gemak een middag zoet mee zijn.

Lissabon als fietsstad?!

Nooit verwacht dat ik dat zelf nog eens zou zeggen. Lissabon wordt een fietsstad. Het is een beetje in het kader van ‘Green Capitol 2020‘. Lissabon heeft afgelopen jaar een jaar lang deze titel mogen dragen. Als beloning voor de vele nieuwe milieuvriendelijke initiatieven en activiteiten. Nu is er van de evenementen rondom die titel, begrijpelijk ook, weinig terecht gekomen vorig jaar. Maar er wordt wel door gepakt met zo ‘groen’ mogelijk denken. De stad wil heel graag dat toeristen en inwoners fietsen. Alleen was dat (zeker als fietsgids met tourgroep) tot nu toe best een uitdaging. Portugezen in het verkeer, tja, zal ik het maar vriendelijk houden? En fietspaden, ver te zoeken…

Lissabon in 2021

Maar dat gaat dus veranderen! Gepland is dat we er minstens het dubbele aan fietspad bij krijgen de komende maanden. Momenteel hebben we zo’n zestig kilometer. Ook worden er steeds meer elektrische fiets initiatieven opgestart. Geen overbodige luxe denk ik zo, als stad van de zeven heuvels. Veel van deze fietsen komen dan verspreid door de stad in rekken te staan, waar je ze vervolgens met een app (via je smartphone) kan huren. Deze groene fietsen zijn van de stad zelf. Al hebben we ook bedrijven als Uber die fietsen gaan neerzetten.


Maya werd zes jaar geleden tijdens een stedentrip op slag verliefd op Portugal. Eenmaal terug in Nederland zegde ze haar baan op, pakte ze haar koffers en binnen een maand begon ze aan een nieuw leven in het prachtige Lissabon. Sinds drie jaar is ze gids in de regio. Daarnaast heeft ze een voorliefde voor Portugese geschiedenis en heeft ze “stad struinen” bijna tot sport verheven.