Miradouros in Lissabon

“Lisboa, eens stad der steden die ’t verleden voortsleept in ’t heden”. Wat maakt Lissabon toch zo fascinerend? Een soort vervallen grootsheid, een vleugje melancholiek? Lissabon, de stad van de saudades en de fadomuziek…

Lissabon is volgens de legende gebouwd op zeven heuvels. In theorie zijn het er veel meer, maar hoeveel het er ook zijn, de heuvels bieden op verschillende plaatsen in de stad de meest adembenemende uitzichten. Eén van de leukste kenmerken van Lissabon is dat je voortdurend en vaak onverwacht wordt getrakteerd op verrassende uitkijkjes op de Taag, de oranje daken en de smalle steegjes. Enkele van de mooiste uitkijkpunten op een rij.

Miradouro do Castelo

Onze persoonlijke favoriet, dus hebben we hem bovenaan gezet. Het Castelo de São Jorge in Alfama is sowieso een prachtige locatie en mag je dus niet missen als je naar Lissabon gaat. Behalve dat je vrijwel de gehele stad vanaf het kasteel kunt overzien is er ook een Camera Obscura die je de stad van dichterbij, maar toch live laat bekijken. Vergeet ook zeker niet te genieten van een “wine with a view“!

Miradouros in Lissabon

Miradouro das Portas do Sol

Als je toch in Alfama bent voor het kasteel van São Jorge kun je net zo goed hier ook een stop maken. Je komt er vaak vanzelf langs, omdat de halte van tram 28 vlakbij is. Het is een terras met prachtig uitzicht op de oude huizen in de wijk Alfama, met de Taag op de achtergrond. Een plaatje dat je veel ziet op ansichtkaarten!

Miradouro de Santa Luzia

Hier krijg je eenzelfde soort uitzicht als bij de nummer twee, maar wat dit uitkijkpunt bijzonder maakt is de bovenste verdieping waar een soort terrastuin is aangelegd met mooie 18e eeuwse azulejos en typische bankjes. Ook in Alfama en dus vlakbij de voorgaande miradouros. Lekker op loopafstand van elkaar!

Miradouro da Graça

De officiële naam van dit uitkijkpunt is eigenlijk Sophia de Mello Breyner Andresen, vernoemd naar een dichter. Je vindt er naast het prachtige uitzicht een buste en een van haar gedichten. Naast de Igreja da Graça in de wijk Graça. Bezoek ook meteen de kerk, want die is zeker ook de moeite waard.

Miradouro da Santa Catarina

In de Bairro Alto, en het is het leukst om er met de Elevador da Bica naar toe te gaan. Sla twee keer links af als de tram je naar boven heeft gereden. De Bairro Alto is de wijk met de leukste barretjes, dus misschien is dit uitkijkpunt ook een aanrader voor een mooi nachtelijk uitzicht over de stad.