Recept: Panquecas de Castanhas

Deze panquecas de castanhas zijn ideaal voor een herfstige zondagochtend! São Martinho (11 november) telt in Portugal als aftrap van de kastanjetijd. Dus laat ik elk jaar in november zien hoe veelzijdig hij te gebruiken is in je eigen keuken. Je kunt er namelijk veel meer kanten mee op dan je zou denken! Kastanjes kunnen zowel in zoete als hartige gerechten verwerkt worden, de ietwat zoete nootachtige smaak gaat goed samen met verschillende andere ingrediënten. 

Note vooraf: dit is afhankelijk van het recept waarvoor je de kastanjes gaat gebruiken. Blanke kastanjes, zonder vliesje, gebruik je meestal voor zoete (na)gerechten en soepen waarin de kastanje het hoofdingrediënt is. Voor de meeste hartige gerechten hoef je dit vliesje niet te verwijderen, het is gewoon eetbaar. 

Panquecas de Castanhas

Panquecas de Castanhas

Recept door Saudades de Portugal
0.0 van 0 Stemmen

Goed voor vier individuele pannenkoekjes.

Categorie: » KastanjesKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

5

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

15

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 100 gram kastanjes (gaar)

  • 50 gram havermout

  • 50 gram kastanjemeel

  • 150 ml melk

  • 20 ml honing

  • 1 ei

  • 1 theelepel bakpoeder

  • 1 theelepel kaneel of anijszaad

  • snufje zout

  • kokosolie

Bereiding

  • Maal de havermout in een keukenmachine tot meel. Schep het meel in een beslagkom. Voeg vervolgens het kastanjemeel, de theelepel bakpoeder, de kaneel/anijszaad en een snufje zout toe. Meng alles nogmaals goed.
  • Maal de kastanjes fijn en doe hier vervolgens de melk, het ei en honing bij en mix alles tot een glad en redelijk homogeen mengsel. Nu gaan de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten. Meng alles goed door elkaar, tot je een lobbig beslag hebt.
  • Doe een beetje kokosolie in een koekenpan. Verdeel het beslag in vieren.
  • Schep zodra de kokosolie gesmolten is hoopjes beslag in de pan. Bak op laag vuur tot de randjes beginnen te bubbelen en goudbruin kleuren. Draai de panquecas dan om en bak ook de andere kant goudbruin en gaar.

    Panquecas de Castanhas
  • Serveer direct. Garneer met wat fijngehakte kastanjes en honing.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Variatietip: Je kunt het voor een iets andere smaakcombinatie de kaneel ook eens vervangen door een theelepel gemalen anijszaad.
  • Geen eieren in huis? Je kunt ze ook prima zonder maken, je krijgt dan een wat compactere substantie (zie verschil op de foto’s).
  • Hetzelfde geldt voor het kastanjemeel. Niet voorradig? Gebruik dan alleen havermout.

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!