Recept: Pudim de Castanhas

São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie insteek om de kastanje deze maand eens in het zonnetje te zetten. Dus laat ik elk jaar in november zien hoe veelzijdig hij te gebruiken is in je eigen keuken. Je kunt er namelijk veel meer kanten mee op dan je zou denken! Het eerste kastanjerecept deze maand is een zoet gerecht: Pudim de Castanhas.

Ingrediënten

750 gram kastanjes
1 blikje gecondenseerde melk
6 eieren
6 eidooiers
1 theelepel kaneel
150 gram suiker

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Kerf met een scherp mes een kruisje in de schil van de kastanjes. Zet een pan gezouten water op en breng aan de kook. Doe hier voorzichtig de kastanjes in en laat ze ongeveer een half uur koken. Schep ze uit het water, laat ze iets afkoelen, en pel ze terwijl ze nog warm zijn (dat maakt het een stuk makkelijker). Of gebruik diepvries kastanjes, die hoef je niet meer voor te koken of te pellen. Zet apart tot ze volledig afgekoeld zijn. Pureer de kastanjes dan in een keukenmachine of druk ze door een zeef voor eenzelfde resultaat. Zet apart.

Breng in een pudding vorm de suiker met een klein beetje water aan de kook en laat karameliseren (loop dus niet weg, maar blijf er bij). Draai het vuur uit zodra de karamel goudbruin is. Draai nu met de puddingvorm om het te verspreiden door de hele vorm. Pas op dat je je vingers niet brandt! Het idee is om overal een dun laagje karamel te hebben zitten.

Nu gaan de gecondenseerde melk en de eidooiers bij de kastanjepuree. Roer alles goed door elkaar tot je een egale massa hebt. Voeg dan de eieren een voor een toe. Een ei er bij en mengen, het volgende ei er bij, en mengen, tot alle eieren erdoor zitten. Als laatste gaat de kaneel erbij, mix alles goed en giet het voorzichtig bovenop de karamel in de puddingvorm.

Zet de pudding 40 minuten in de oven op 200 graden. Haal hem vervolgens uit de oven en laat hem minimaal drie kwartier afkoelen voor je hem uit de vorm haalt. Stort hem op een bord en laat rustig verder afkoelen.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Facebook (@SaudadesdePortugal), Instagram, Pinterest, of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.