Recept: Bolo de Chocolate e Castanhas

São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie insteek om de kastanje deze maand eens in het zonnetje te zetten. Dus laat ik in november zien hoe veelzijdig hij te gebruiken is in je eigen keuken. Je kunt er namelijk veel meer kanten mee op dan je zou denken! Dit keer gebruiken we ze in een zoet gerecht.

Note vooraf: dit is afhankelijk van het recept waarvoor je de kastanjes gaat gebruiken. Blanke kastanjes, zonder vliesje, gebruik je meestal voor zoete (na)gerechten en soepen waarin de kastanje het hoofdingrediënt is. Voor de meeste hartige gerechten hoef je dit vliesje niet te verwijderen, het is gewoon eetbaar.

Ingrediënten

200 gram pure chocolade (70%)
350 gram kastanjes
6 eieren
80 gram suiker
110 gram ongezouten boter (kamertemperatuur)
zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Breek de chocolade in stukjes en verwarm ze ‘au bain marie’. Doe de chocolade in een kom en zet deze op een pan met heet water, zonder dat de bodem van de kom het water raakt. Breng het water rustig aan de kook zodat de temperatuur van het water de chocolade doet smelten zonder het te verbranden). Zodra de chocolade voldoende is gesmolten haal de de kom van het vuur en laat je de chocolade wat afkoelen.

Kerf met een scherp mes een opening in de schil van de kastanjes en pel ze. Zet een pan gezouten water, met een theelepel anijszaad, op en breng aan de kook. Doe hier voorzichtig de kastanjes in en laat ze 5 à 10 minuten goed koken, tot het vliesje wat los begint te laten. Haal kastanjes die blijven drijven eruit (die zijn niet goed) en vervang voor nieuwe. Schep ze uit de pan in een bak koud water en verwijder vervolgens het vliesje terwijl ze nog warm zijn (dat maakt het wat gemakkelijker). Of gebruik gepelde diepvries kastanjes, die hoef je niet meer te pellen of voor te koken.. Zet apart tot ze volledig afgekoeld zijn. Plaats de kastanjes dan in een keukenmachine en maal tot het een soort grove, kruimige ‘bloem’ vormt.

Scheid je eieren en klop de eiwitten, met een snufje zout, stijf. Klop in een andere kom de eidooiers met de boter en suiker tot een dikke romige massa. Voeg hier de gesmolten chocolade aan toe terwijl je op lage snelheid blijft kloppen. Voeg dan het kastanjemeel (houd een beetje apart om over de taart te strooien aan het eind) beetje bij beetje toe, onder voortdurend door kloppen/mixen. Spatel nu heel voorzichtig het opgeklopte eiwit door het mengsel. Mix/klop dit er niet door, dan verlies je alle luchtigheid.

Vet een taartvorm van 20cm doorsnede lichtjes in en bedek met bakpapier. Giet hier je mengsel in en bak ongeveer 30 a 40 minuten op 180 graden (afhankelijk van je oven). Het is de bedoeling dat hij gaar wordt, maar een wat vochtige substantie houdt (denk een beetje aan natte cake). Haal hem uit de oven en laat iets afkoelen. Vervolgens haal je hem voorzichtig uit de vorm om volledig af te koelen. Garneer met het laatste beetje kastanje bloem.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.