Recept: Poncha da Madeira

Normaal krijgen jullie iedere vrijdag van mij een lekker Portugees recept. Deze week wil ik deze gewoonte graag even verplaatsen naar de donderdag, want het is de laatste dag van het jaar en dat schreeuwt om een goede, lekkere borrel! Vandaag vertel ik je hoe je een paar kannen overheerlijke poncha kunt maken! Niks mis met een glaasje champagne, maar hier kun je je vrienden echt mee verrassen.

De poncha is een traditionele drank van het Portugese eiland Madeira. Hier hebben ze een speciaal keukenattribuut waarmee ze de poncha maken, de mexelote, lokaal beter bekend onder de naam caralhinho, oftewel piemeltje (netjes gezegd). Met dit instrument worden de ingrediënten goed gemengd. Heb je er, heel toevallig, geen voorradig? Het gaat ook prima met een houten pollepel, al moet je dan wel iets harden rossen.

Sla flink fruit in, want het blijft waarschijnlijk niet bij één glaasje… Nou kan het ook zonder of met andere vruchten dan passievrucht, maar voor de allerlekkerste poncha raad ik je toch aan om deze te gebruiken.

Poncha da Madeira

Poncha da Madeira

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 4 Stemmen
Categorie: » DrankjesKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

0

minuten
Totale tijd

10

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 4 delen Rum da Madeira

  • 1 deel honing

  • 1 deel passievrucht pulp/sap

  • scheut versgeperst citroensap

  • ijsblokjes

Bereiding

  • Begin met de passievruchten. Snijd deze doormidden en lepel het vruchtvlees in een zeef. Druk het vervolgens met een lepel door de zeef en vang het sap op. Zet een kan klaar en begin met een scheut citroensap plus 4 delen sterke drank (suikerriet rum). Doe hier ongeveer één deel honing bij. 
  • Nu is het moment aangebroken om de caralhinho tevoorschijn te halen. Zet hem rechtop in de kan en klop, draai en meng alles goed door elkaar. Voeg dan één ruim deel passievruchtensap toe. En meng opnieuw goed. Proef even en voeg indien nodig/gewenst meer passievruchtensap toe. Serveer met wat ijsblokjes, heerlijk!
  • Proost op het nieuwe jaar!

    Poncha da Madeira
  • Kijk hier hoe dat magische attribuut zijn werk doet! ↓

Aanvullende Info & Tips

  • De traditionele Pocha wordt gemaakt met ijskoude Madeira Rum -gemaakt van suikerriet-, vers citroensap en honing (of suiker).

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!