Poncha da Madeira

Normaal krijgen jullie iedere vrijdag van ons een lekker Portugees recept. Deze week willen we deze gewoonte graag even verplaatsen naar de donderdag, want het is de laatste dag van het jaar en dat schreeuwt om een goede, lekkere borrel! Vandaag vertellen we je hoe je een paar kannen overheerlijke poncha kunt maken! Niks mis met een glaasje champagne, maar hier kun je je vrienden echt mee verrassen.

De poncha is een traditionele drank van het Portugese eiland Madeira. Hier hebben ze een speciaal keukenattribuut waarmee ze de poncha maken, de mexelote, lokaal beter bekend onder de naam caralhinho, oftewel piemeltje (netjes gezegd). Met dit instrument worden de ingrediënten goed gemengd. Heb je er, heel toevallig, geen voorradig? Het gaat ook prima met een houten pollepel, al moet je dan wel iets harden rossen.

Sla flink fruit in, want het blijft waarschijnlijk niet bij één glaasje… Nou kan het ook met andere vruchten dan passievrucht, maar voor de allerlekkerste poncha raden we je toch aan om deze te gebruiken.

Ingrediënten

4 delen suikerriet brandewijn (aguardente de cana uit Madeira of cachaça uit Brazilië)
1 deel honing
1 deel passievrucht pulp/sap
scheut versgeperst citroensap
IJsblokjes

Bereiding

Begin met de passievruchten. Snijd deze doormidden en lepel het vruchtvlees in een zeef. Druk het vervolgens met een lepel door de zeef en vang het sap op. Zet een kan klaar en begin met een scheut citroensap plus 4 delen sterke drank (aguardente de cana). Doe hier ongeveer één deel honing bij. Nu is het moment aangebroken om de caralhinho tevoorschijn te halen. Zet hem rechtop in de kan en klop, draai en meng alles goed door elkaar. Voeg dan één ruim deel passievruchtensap toe. En meng opnieuw goed. Proef even en voeg indien nodig/gewenst meer passievruchtensap toe. Serveer met wat ijsblokjes, heerlijk!

Proost op het nieuwe jaar!

Kijk hier voor een makkelijkere, passievruchtloze versie: