“Een glaasje Madeira my dear?!”

“Hij dempte het licht en ook z’n stem
En zei toen zeg wil je misschien
Een glaasje madeira my dear
Dat drink je toch voor je plezier
J’hahahahehe ‘k wil je niet dwingen als je dat soms dacht
Nee, geen alcohol op dit uur van de nacht
Maar een glaasje madeira my dear
Dat is toch veel sjieker dan bier”

Madeira staat bekend om een aantal dingen. Natuur, wandelen, bergen, bloemen om er maar eens een paar te noemen. Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan Madeira wijn. Madeira of Madera is een versterkte, zeer lang houdbare wijn. Een goede Madeira van 150 jaar oud, is nog uitstekend te drinken. Madeira kan zowel (vrij) droog als zoet zijn. Het wordt meestal gedronken als dessert wijn of aperitief.

Madeira wijn

Vroeger hadden ze het al goed bekeken en nam men op lange scheepsreizen Port mee, onder andere als bron van vitamine c. De port die over was na zo’n lange reis smaakte net even wat anders, dit door invloed van temperatuur en oxidatie. Deze ‘restjes’ vielen schijnbaar in de smaak want er bleken mensen bereid deze drank af te nemen. Dit bleek zo lucratief dat er extra vaten port werden meegenomen op reis, puur en alleen om deze bij terugkeer weer door te verkopen. Op die ontdekking is het maken van de Madeira tot op de dag van vandaag gebaseerd. Net als bij Port kent men bij Madera-wijn vintage, dat wil zeggen: van één oogstjaar. Een vintage wordt gemaakt van één enkel druivenras en minstens 20 jaar vat rijping. De Madeira moet een alcoholpercentage van 16 tot 18 procent bevatten.

Bijna elk restaurant in Madeira schenkt de lokale Madeira wijn. Proberen dus!

Madeira wijn

Ook de Poncha en de Nikita moet je absoluut proberen als je naar Madeira gaat. De Pocha is een sterke drank, die zijn oorsprong kent in India, maar door Engelse kolonisten werd geïntroduceerd op Madeira. Oorspronkelijk werd het gemaakt van rijst brandewijn, suiker en specerijen, maar de originele ingrediënten op Madeira zijn anders: brandewijn uit riet, citroensap en bijenhoning. Op dit originele recept zijn allerlei varianten te vinden, persoonlijk vind ik de Maracuja (passievrucht) variant het beste. En dit terwijl ik normaal gesproken niet zo’n fan ben van deze vrucht. De Nikita is een minder sterk drankje en wordt gemaakt van vanille-ijs, ananas en bier. Dit drankje is ook alcoholvrij te verkrijgen, echter die met alcohol is stukken smakelijker! Wees niet bang, het is meer een dames drankje en smaakt dan ook niet naar het bier dat erin gaat. Saúde!

Bar numer 2 in Funchal was ’the place to be’ toen ik zelf nog daar woonde, ondertussen al weer wat jaartjes geleden. Vooral op zaterdagavond was het zo druk, dat men zich buiten nog in een Poncha drinkende menigte bevond. Gezellig!

Voor de beste Ponchas en Nikitas ga je naar Bar Number 2 in Camâra de Lobos (Largo do Poço 2) of Funchal (Promenade do Lido). Je kunt zelfs buiten Madeira naar Bar Number 2, want er is er ook één in Lissabon (Avenido 24 de Julho 82B)!