Een glaasje fris van Madeira

In Portugal drinken ze, net als wij hier in Nederland, volop Coca-Cola en Fanta, maar ze drinken ook vaak hun eigen frisdranken. Eigen frisdranken? Als je me vraagt of we die in Nederland ook hebben kan ik er geen eentje noemen… Een Portugese ken ik wel! Sumol natuurlijk. Sommige Portugezen zweren erbij. Maar zelfs Madeira heeft een eigen frisdrank. Daar vandaag meer over.

Zoals het Portugese vasteland het frisdrankmerk Sumol heeft, zo heeft Madeira een eigen frisdrankmerk genaamd Brisa. Het wordt geproduceerd door het bedrijf Empresa de Cervejas da Madeira op het eiland zelf. Dat Cervejas doet vermoeden dat ze bier maken, wat ze ook doen, maar dus ook frisdrank. Nou ben ik persoonlijk geen fan van bier noch frisdrank, maar het is wel speciaal dat zo’n klein eiland een eigen frisdrankmerk heeft, terwijl het op moet boksen tegen de veel grotere concurrenten.

Brisa maakt verschillende soorten frisdrank. Het begon ooit met alleen kleine flesjes, maar tegenwoordig heb je ook blikjes, liter flessen en van sommige smaken zelf 1,5 liter flessen. Ben je ooit op Madeira geweest, dan heb je het waarschijnlijk minstens één maal gedronken ergens. Natuurlijk is er de versie met de smaak van maracujá (passievrucht), want deze vrucht is onlosmakelijk verbonden met het eiland. Deze smaak bestaat al sinds 1970, terwijl bijvoorbeeld de cola variant pas veel later (2003) werd geïntroduceerd. Ook Sumol en Fanta hebben tegenwoordig een passievrucht variant (in elk geval in Portugal).

Brisa

Brisa Maracuja is vorig jaar bekroond met de Medalha de Grande Ouro door Monde Selection, de oudste en meest prestigieuze onafhankelijke organisatie op het gebied van kwaliteitsselectie. De Monde Selection medailles worden toegekend aan producten die zich onderscheiden op het vlak van organoleptische kwaliteit (kwaliteit die men kan waarnemen door middel van de zintuigen). De selectie wordt gemaakt door een jury van deskundigen en de officiële uitreiking van de prijzen vindt plaats in Lissabon. Dit is al de veertiende gouden medaille toegekend aan de maracujá variant van het merk, dat in totaal 24 medailles won. Passievrucht is dus duidelijk de favoriete smaak.

De smaken die ze vandaag de dag maken zijn: Brisa Água Tónica, Brisa Ananás, Brisa Cola, Brisa Cola Light, Brisa Cola Zero, Brisa Laranja, Brisa Limonada, Brisa Maçã, Brisa Maracujá en Brisa Manga Mix. Op het vasteland van Portugal zie je het merk soms in de grotere supermarkten staan. Ze zijn op het moment aan het kijken of ze over de grens uit kunnen breiden. De focus ligt dan vooral op gebieden waar een Madeirese gemeenschap bestaat.

Nieuwsgierig geworden? Check de website of volg ze op Facebook.