Recept: Salada de Polvo

Met rond Pasen de eerste echte warmtedagen achter de rug lijkt de lente nu fijn dichtbij te komen. Daarom vandaag een heerlijk zomers recept voor Portugese inktvissalade. Het eten van inktvis (octopus) is niet zo gebruikelijk in Nederland, maar geloof me, het is erg lekker! Deze ‘salada de polvo’ is slechts één voorbeeld van de vele mogelijkheden die je hebt met inktvis. Dit recept is simpel, snel en lekker, dus voor iedereen goed te doen!

Op de Portugese menukaart vind je verschillende soorten inktvis. Polvo is octopus, lulas zijn pijlinktvissen en chocos zijn zeekatten of sepia’s. 

Salada de Polvo

Denk je bij inktvis altijd aan die (vieze) gefrituurde elastieken ringetjes die je bij de supermarkt kunt kopen, laat je dan verrassen door dit recept. Waar je bij die “calamares” alleen de vettige buitenkant proeft en goed moet kauwen om de rest weg te krijgen, proef je hier echt de inktvis (die bijna smelt op je tong).

Salada de Polvo

Salada de Polvo

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 7 Stemmen

In de meest ideale situatie koop je ergens verse inktvis, bijvoorbeeld op een goede vismarkt. Mocht je alleen een hele inktvis uit de diepvries kunnen krijgen, dan werkt dat echter ook prima.

Categorie: – Inktvis, » SaladesKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

1

uur 
Totale tijd

0

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 1 octopus (1 á 1,5 kg)

  • 1 ui

  • 1 rode ui

  • 1 groene paprika

  • 4 tenen knoflook

  • 1 bosje verse peterselie of koriander

  • 1 laurierblaadje

  • 1 glas rode wijn

  • 3 eetlepels extra virgem olijfolie (ongeveer)

  • 1 eetlepel witte wijnazijn (ongeeer)

  • paprikapoeder

  • zout & peper

Bereiding

  • Tip vooraf: Vries je eventuele verse inktvis altijd eerst in voor je hem in een gerecht verwerkt, zo verklein je de kans op taaie inktvis.
  • Begin met het voorbereiden van de inktvis. Heb je hem bij de visboer gekocht, laat hem dan voor het gemak daar schoonmaken. Moet je dit thuis nog doen, snijd dan allereerst de tentakels los van het bovenste deel. Haal alles wat in dit bovenste deel (kop) zit eruit en gooi weg. In het midden van de tentakels bevindt zich dan nog een hard, zwartig ding (de bek/mond), verwijder dit ook.
  • Pak een grote pan, groot genoeg om de inktvis in te koken, en doe daar de ui in grove stukken, een laurierblaadje, twee knoflooktenen, de rode wijn en de inktvis in. Vul de pan met water en breng aan de kook. Kook de inktvis zeker een uur, totdat hij zacht wordt (en niet taai). Heb je een snelkookpan dan is dat helemaal handig voor dit recept.
  • Zodra de inktvis klaar is haal je hem uit de pan en laat je hem iets afkoelen. Snij hem dan in kleine stukjes en doe dit in een schaal/kom. Hier gaan dan de fijngesneden rode ui, groene paprika, geperste knoflook, en peterselie bij. Voor de liefhebbers, je kunt er ook voor kiezen om hier nog een fijngesneden tomaat of twee toe te voegen. Dit doet de salade, naast extra smaak, ook visueel veel goed, het voegt wat extra kleur toe. Ik lust persoonlijk geen tomaat, dus laat het fijn weg…
  • Voeg dan de olijfolie en azijn toe (ook enigszins op gevoel), een beetje zout, peper en paprikapoeder. Even proeven of er nog wat mist en dan afgedekt zeker een uur laten marineren, zodat alle smaken goed samen kunnen komen.
  • Lekker met een koud biertje of een fris glas groene wijn. Stuk knapperg brood erbij en genieten maar! Deze salade is ook ideaal voor bij de barbecue. Serveer met partjes citroen.

    Salada de Polvo
  • Bom apetite!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!