Recept: Sonhos de Abóbora

Sonhos zijn gefrituurde bollen die rond kerst worden gegeten in Portugal. Een soort Portugese oliebollen eigenlijk. Dus wat is er nou een toepasselijker recept dan dat op oudejaarsdag?! In Portugal kun je ze in deze tijd van het jaar bij elke pastelaria krijgen. Er bestaan verschillende varianten, zowel zoet als hartig. Eerder gaf ik al eens het recept van de standaard versie, dit keer maken we Sonhos de Abóbora, oftewel de variant met pompoen. Net dat beetje specialer!

Sonhos de Abóbora

Op het eerste gezicht denk je misschien Portugese oliebollen. Maar naast dat het bollen zijn die in zonnebloemolie worden gefrituurd zijn er eigenlijk maar weinig overeenkomsten. De structuur is totaal anders en ook qua smaak lijken ze geheel niet op elkaar.

Sonhos de Abóbora

Sonhos de Abóbora

Recept door Saudades de Portugal
4.9 van 12 Stemmen

Maak je sonhos niet te groot, zodat ze de tijd krijgen goed te garen van binnen.

Categorie: – OverigKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

18

porties
Voorbereidingstijd

30

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

40

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 1 kilo pompoen (gekookt en schoongemaakt)

  • 300 gram bloem

  • 3 eieren

  • 65 gram suiker

  • 1 theelepel droge gist

  • 1 borrelglaasje aguardente (Portugees vuurwater)

  • 1 sinaasappel (rasp)

  • 2 kaneelstokjes

  • snufje zout

Bereiding

  • Begin met de pompoen. Verwijder de schil en snijd hem in blokjes/stukjes. Zet een ruime pan op het vuur met hierin voldoende water om de pompoen in te koken. Voeg de kaneelstokjes en de pompoenstukjes toe en breng op hoog vuur aan de kook. Zodra het water begint te koken, zet je het vuur laag. Kook zo’n 25 minuten, tot de pompoen goed gaar is. Giet vervolgens af en laat de pompoenstukjes afkoelen. Het gaat erom dat je nu één kilo gekookte pompoen hebt om te gebruiken. Uiteraard kun je ook voorgesneden stukjes pompoen gebruiken.
  • Prak de pompoen in een grote beslagkom tot een romige puree. Klop je eieren los en voeg samen met het borrelglaasje aguardente toe aan de pompoen. Roer even goed door. Vervolgens kunnen de droge ingrediënten erbij. De suiker, de sinaasappelrasp, de bloem en het snufje zout. Meng alles goed door elkaar met een lepel tot een egaal lobbig beslag.

    Sonhos de Abóbora
  • Plaats een pan met zonnebloemolie op het vuur of gebruik een frituurpan. Zet vast een groot bord bedekt met keukenpapier klaar. Schep met een lepel bolletjes deeg in de hete olie. Bak ze goudbruin en gaar. Schep ze zodra ze gaar zijn uit de hete olie en laat ze uitlekken op het bord met keukenpapier.

    Sonhos de Abóbora
  • Meng in de tussentijd wat suiker met kaneelpoeder en giet dit in een diep bord. Rol hier de Sonhos de Abóbora doorheen voor het serveren.
  • In Portugal worden ze normaalgesproken op kamertemperatuur gegeten.
  • Bom apetite e Feliz Ano Novo!!

Aanvullende Info & Tips

  • Benieuwd naar wat ze nog meer eten in Portugal in de december maand? Hier lees je er alles over!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!