Compleet Coimbra: Armazém da Sé Velha

Midden de corona crisis, zijn er twee dappere Portugese vrouwen die een zaak starten: Ana Souto en Cristina Albergaria. In hun vorige leven respectievelijk voedingsdeskundige en wijnbaruitbaatster, beslissen zij in 2021 een uitdaging aan te gaan en de loja (winkel) Armazém da Sé Velha te beginnen. Wie Coimbra bezoekt en de vernieuwde trappen van de Quebra Costas van de medina tot boven volgt, komt uit aan de kathedraal Sé Velha.

Even het hoekje om links in de straat die Rua dos Coutinhos heet. Een vrolijk stripverhalen bord met een koppel in strandkledij geeft aan waar je moet zijn. Door een grote toegangsdeur heb je meteen een inkijk in de schuur, open ruimte met prachtige oude muren (als je daar van houdt natuurlijk) en een hoop antiek. Kleine en grote stukken zoals je op de betere rommelmarkten kan vinden. De dames weten een fijn sfeer te creëren door de schikking van hun stukken, er is zelfs een kleine badkamer helemaal ingericht met de nu zo fancy ladder tegen de muur om je handdoeken te drogen te hangen. En ook de antieke spiegel ontbreekt niet.

Deze ruimte stond lange tijd leeg, maar buiten een nieuwe betonnen vloer bleef het meeste zoals het was, dus vol elementen met verwijzing naar vroeger zoals de houten draagbalken aan het plafond.

Het lijkt erop dat dit deel misschien het koetshuis kan geweest zijn van het familiehuis waarvan de eerste  datering teruggaat tot in de 17e eeuw. Er kwamen natuurlijk meerdere verbouwingen aan te pas tot in de 19e eeuw om huidige gevel te situeren. De dames kopen hun stukken zelf op de markten of verzamelen ze bij het leeghalen van huizen. Ze laten zich leiden door hun vrouwelijke intuïtie bij de keuze van de stukken. Ik zag een mooie stapel oude koffers die best in het museum van Louis Vuitton zouden kunnen staan, uitgevoerd in leder.

Aan de muur zie je, origineel gekadreerd, enkele aquareltekeningen hangen van mijn leraar Rui Gaspar. De tekeningen hangen in een oude kader met als passe-partout de ruwe, gemetselde muur. Heel sfeervol.

De openingsuren variëren. In de winter kan je er terecht van 10:30 uur doorlopend tot 17:30 uur, in de zomer zelfs tot 19:30 uur.

De dames inden meteen het geld voor een stander waar ik niet kon aan weerstaan. Ik heb immers een eigen kweek Monstera plant, die ik graag wat van de grond wil hebben. En omdat die in de hall niet al te veel licht krijgt, komt het goed uit dat er een spiegeltje aanzit die het licht kan opvangen uit de woonkamer en reflecteren op de grote bladeren. Deze ijzeren staander had eerder gediend als was- en scheerstaander. En zoals je al kan raden voor kleine gestalte Portugezen want ik kan alleen maar navelstaren in dat spiegeltje.

Wie deze dames in hun initiatief wil volgen moet kijken op Facebook. En neen, ik deel niet in de winst, maar draag vrouwensolidariteit hoog in het vaandel. Vooral in deze tijden. Het woonhuis is de moeite waard om te bezoeken, vertelden de dames mij. Dat verhaal lezen jullie later wel eens.

* R. Coutinhos 16 18, 3000-129 Coimbra, Portugal


Marieleen is sinds augustus 2019 heerlijk “reformada” en heeft dus tijd (en zin) om elke eerste zaterdag van de maand allerlei ontdekkingen in Coimbra te delen. Plus natuurlijk haar enthousiasme en liefde voor de stad!