Over een paar dagen is het São Martinho in Portugal. Hier hoort het motto: “No dia de São Martinho come-se castanhas e bebe-se vinho” bij, wat zoiets betekent als “Op de dag van São Martinho eten we kastanjes en drinken we wijn.” Het is de aftrap van de kastanjetijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Dus wat past er beter bij november dan recepten met kastanjes?!
Naast kastanjes moet ik bij november ook altijd aan pompoen denken. En laat ik er daarvan nou net nog eentje hebben liggen (uit eigen tuin). Dus vandaag een recept dat deze twee herfstige zaken met elkaar combineert.
Note vooraf: dit is afhankelijk van het recept waarvoor je de kastanjes gaat gebruiken. Blanke kastanjes, zonder vliesje, gebruik je meestal voor zoete (na)gerechten en soepen waarin de kastanje het hoofdingrediënt is. Voor de meeste hartige gerechten hoef je dit vliesje niet te verwijderen, het is gewoon eetbaar.
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!
DE kastanjes die blijven drijven zijn kennelijk niet goed. Zijn ze dan nog wel goed om te poffen? In de straten in Portugal worden de kastanjes ook niet getest, ze gaan vanuit de jutezak op het vuur.
Ik kan me zo voorstellen dat eenmaal gepoft ook duidelijk is welke eventueel niet goed zijn. En dat ze die er dan uit plukken en wegdoen.
Leuk hor die recepten, maar moet ik ze OVERTYPEN????
Zou ze graag als tekstbestandje willen hebben!!
Daar is het print icoontje onder het recept goed voor (de meest rechtse)!
Wij hebben deze soep volgens het recept gemaakt, ze is erg lekker. Maar kloppen de verhoudingen wel, want we kunnen het met mes en vork eten. We hielden van de 500 gram kastanjes na het pellen 300 over en daarmee was het al erg dik, laat staan dan van 500 gram. We hebben er 0,5 liter bouillon van een blokje bijgedaan, nu is ze goed. Voordeel is dat we nu langer kunnen genieten.
Oeh, bedankt voor de feedback! Een (type) foutje is zo gemaakt… Ik ga het even nakijken en pas aan waar nodig. Gelukkig smaakte hij wel. 😉
Obrigado!