Street art: SAMINA

Het is alsof ze er echt zijn, de gezichten die street artist SAMINA, afbeeldt op de Portugese muren. Zijn zogenaamde stencilart is heel indrukwekkend. Goed nieuws: er is momenteel een expositie van deze kunstenaar in Amsterdam. Snel nog even gaan kijken deze maand!

João Samina, geboren in Setúbal (1989) staat bekend als straatkunstenaar SAMINA. Als kind uitte hij zijn creativiteit met tekenen en schilderen, maar dat hij ambitieus was bleek al toen hij rond zijn veertiende begon met het verspreiden van stickers door de straten van de stad. Hij is een autodidact, die zichzelf de kunst van het stencilen aanleerde en een eigen stijl ontwikkelde door het stencilen te combineren met street art, grafisch ontwerp, schilderkunst en architectuur. Sinds 2010 maakt hij grote en consistente producties, die op verschillende plekken in het land te zien zijn.

Begin deze maand gaf SAMINA workshops in Coimbra, waar wie dan ook aan mee mocht doen. Dit heeft voor een serie indringende portretten gezorgd in de straten van die stad. In Lagos, in de Algarve, bevindt zich een schildering die is ontstaan uit samenwerking tussen twee Portugese straatkunstenaars AddFuel (waar we al eerder over schreven) en SAMINA. In het centrum van deze plaats, in de Rua Lançarote de Freitas om precies te zijn, vind je dit kunststukje met duidelijke invloeden van de typische Portugese azulejos (in deze straat vind je naast dit werk ook nog werken van andere kunstenaars, dus het is sowieso een aanrader om door te wandelen als je in de Algarve bent). Ook in Ovar hebben deze kunstenaars samengewerkt aan een grote muurschildering. Links zie je het project in Lagos, rechts in Ovar.

Momenteel is SAMINA ook te zien in Nederland. Nog tot mei hangt zijn werk in het kantoor van W+K aan de Herengracht 258-266. W+K (Wieden + Kennedy) is een internationaal, creatief reclamebureau, dat regelmatig inspirerend werk tentoonstelt in hun panden. Heel gaaf dat ze nu SAMINA naar Nederland gehaald hebben. Wil je meer zien van SAMINA? Hij is te vinden op Facebook en Instagram!