Street Art: Add Fuel

Zowel street art als azulejos komen regelmatig voor in mijn verhalen over Portugal. Beiden kom je volop tegen in de Portugese steden en van allebei houd ik veel. Als deze twee zaken door een kunstenaar samen worden gebracht ben ik gelijk extra enthousiast. Vandaag breng ik Add Fuel onder de aandacht: een Portugese kunstenaar die zijn talent combineert met zijn culturele achtergrond, wat leidt tot verrassende street art waarin traditie en moderniteit samenkomen.

Add Fuel (Diogo Machado, 1980) is een ervaren grafisch ontwerper en illustrator die de laatste jaren een solide reputatie als visueel en grafisch kunstenaar heeft opgebouwd. Na eerst een geheel uniek visueel universum (bevolkt door sci-fi geïnspireerde, fun-loving wezens) gemaakt te hebben, heeft de Portugese kunstenaar onlangs zijn aandacht verlegd naar het herinterpreteren van het traditionele tegelontwerp. En dan de Portugese azulejo in het bijzonder. Zijn grafische ontwerpen, boordevol ironie en humor, onthullen een indrukwekkende complexiteit en een meesterlijke aandacht voor detail.

Add Fuel

Add Fuel heeft de azulejo mozaïektegels gebruikt als een uiting van graffiti. Hij beschrijft het als een culturele invloed. Zijn interesse in de azulejo komt uit de tijd van het Cascais Artspace festival in Cascais in 2008. Hij kreeg toen een uitnodiging om een heel gebouw met een gigantisch gedrukt doek te bedekken en zijn idee was om een illustratie te maken die hem zou vertegenwoordigen als een inwoner van zijn stad. Hij onderzocht verschillende Portugese traditionele technieken en elementen, zoals de Galo de Barcelos (de welbekende Portugese haan) en de Arraiolos tapijten, maar kwam uiteindelijk uit bij de azulejo.

Na deze eerste ervaring besloot hij azulejos en keramiek te gaan studeren. Hij paste zijn kennis en creativiteit toe in verschillende stedelijke kunstprojecten. Tot deze opmerkelijke stukken behoord onder andere een 30 meter lange keramische muurschildering, gemaakt voor de Walk & Talk Public Art Festival in Ponta Delgada op de Azoren. In de afgelopen jaren is zijn werk tentoongesteld  in verschillende Portugese steden, maar ook in Zwitserland, Tunesië , Parijs en London.

Add Fuel

Waarom de naam Add Fuel vraag je je misschien af? Het is een afkorting van de uitdrukking “add fuel to the fire“. Hij koos een Engelse naam, om ook in het buitenland eenvoudig uitgesproken te kunnen worden, want zijn ambities liggen zeker niet alleen in Portugal.

Meer weten of toekomstige projecten volgen? Kijk op zijn website, Instagram of Facebook.