Recept: Tarte de Grão de Bico

Kikkererwtentaart?! Ja, dat lees je goed! Vandaag maken we taart van kikkererwten. De meeste mensen kennen ze van hartige gerechten, maar je kunt er ook prima zoete dingen mee bakken. Ik gaf ook al eens een recept voor witte bonen taartjes, hartstikke lekker! Natuurlijk gaat er naast gezonde groente ook een lading suiker in. Dus telt deze Tarte de Grão de Bico gewoon als taart en niet als verantwoorde snack, helaas. 😉

Tarte de Grão de Bico

In plaats van zelf het deeg te maken kun je er ook voor kiezen om kant en klaar bladerdeeg te gebruiken. Gemak dient de mens tenslotte. Datzelfde geldt voor de kikkererwten. Het lekkerste is met gedroogde, geweekte en vervolgens gekookte kikkererwten. Maar als je ze goed afspoelt kun je eventueel ook die uit blik gebruiken. Maar uiteraard is hij het smakelijkst met zelfgemaakt deeg en gedroogde kikkererwten.

De ingrediënten voor deze Portugese taart heb ik eigenlijk altijd wel in huis, dus dat maakt het bakken ervan helemaal makkelijk!

Tarte de Grão de Bico

Tarte de Grão de Bico

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 5 Stemmen

Begin de avond van tevoren met het weken van je kikkererwten. Ze moeten ongeveer in formaat verdubbelen. Laat ze hiervoor minimaal 12 uur onder water staan. Een nachtje werkt prima. Kook ze vervolgens in ongeveer 60 minuten gaar.

Categorie: – Cake u0026 TaartKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

30

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

1

uur 

10

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • voor het deeg
  • 240 gram bloem

  • 120 gram gezouten boter (kamertemperatuur)

  • 70 ml water

  • snufje zout

  • voor de vulling
  • 300 gram gekookte kikkererwten

  • 300 gram rietsuiker

  • 40 gram bloem

  • 30 gram gesmolten boter

  • 3 eieren

  • 3 eierdooiers

  • 2 citroenen of sinaasappels (rasp)

  • 1 1/2 theelepeltje kaneel

  • poedersuiker of vanillesuiker

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C graden.
  • Deeg
  • Allereerst het deeg. Doe de bloem, de zachte boter en een snufje zout in een beslagkom en mix dit goed tot een geheel. Voeg na (ongeveer) 30 seconden het water toe en mix door totdat het mengsel een bal vormt. Dek af met folie en laat 30 minuten in de koelkast afkoelen.
  • Gebruik een quichevorm of quichevormpjes met uitneembare bodem voor dit recept. Haal het deeg na een half uurtje uit de koelkast en rol het deeg uit. Heel belangrijk als je mini vormpjes gebruikt is om het deeg zo dun mogelijk uit te rollen, omdat de verhouding deeg/vulling anders is dan bij één grote taart (op de foto’s nog net niet dun genoeg). Leg het vervolgens voorzichtig in de ingevette quichevorm(pjes). Snijd eventueel overhangend/resterend deeg met een scherp mesje af.
  • Vulling
  • Voor de vulling gaan eerst de gekookte kikkererwten in de keukenmachine, maal ze goed fijn. Voeg dan de suiker toe en maal nogmaals goed door elkaar. Schraap alles van de randen af naar beneden en voeg de gesmolten boter toe. Mix weer even goed, totdat het een glad mengsel is. Nu gaan de bloem, de eieren en eidooiers, de kaneel en de citroenrasp erbij. Mix dit alles nu voor ongeveer 1 minuut.
  • Giet de vulling op de bodem die je al klaar had staan. Bestrooi als laatste met wat poedersuiker (of vanillesuiker). Dit zorgt voor dat karakteristieke gebarsten korstje. Uiteraard kun je deze stap ook achterwegen laten, voor een wat egalere bovenkant.
  • Bak de Tarte de Grão de Bico op 180°C graden in 30 á 40 minuten goudbruin en gaar. Laat iets afkoelen en haal hem voorzichtig uit de vorm. Laat hem daarna rustig verder afkoelen. Bestrooi voor serveren nog met wat extra poedersuiker en/of kaneel.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Het weken en koken van 250 gram gedroogde kikkererwten leverde mij uiteindelijk 585 gram gekookte kikkererwten op.
  • Goed voor 12 mini taartjes of één grote taart.

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!