Recept: Tarte de Amêndoa

Tijd voor een feestje (zie afgelopen zondag), dus tijd voor taart! Het is er wel een uit een andere regio, maar daar is hij niet minder lekker om. Alles draait om de typische amandelen uit de Algarve. Deze taart wordt zowel bij de koffie als als nagerecht gegeten.

Zelf vind ik het lekker om de rasp van een citroen aan het deeg toe te voegen en het sap van een halve citroen/limoen aan de vulling. Zo krijg je een lekker frisje.

Ingrediënten

voor de bodem
250 gram bloem
100 gram suiker
100 gram boter (kamertemperatuur)
2 eieren
1 theelepel gist
3 eetlepels melk

voor de vulling
150 gram amandelen (in schijfjes of reepjes)
100 gram suiker (of lichte basterdsuiker)
125 gram boter
3 eetlepels melk
snufje zout

Bereiding

Verwarm je oven voor op 180 graden.

We begin met het maken van de bodem. Pak een kom en doe hier de suiker, het ei en de zachte boter in. Prak/meng dit tot er een egaal mengsel ontstaat. Voeg dan de lepels melk, de gist en de bloem toe en spatel dit erdoor (niet mixen of kloppen). Het handigste is nu om een taartvorm te gebruiken waar je de bodem uit kunt drukken. Gebruik in elk geval een lage vorm. Vet deze lichtjes in met boter en bestuif met een beetje bloem. Schep hier het deeg in en verdeel het zo dat het overal ongeveer even dik is. Is je deeg te warm en dus moeilijk te hanteren, zet het dan even een half uurtje in de koelkast voor je verder gaat. Bak de bodem 25 minuten op 180 graden. Haal hem er dan uit en laat wat afkoelen.

Voor de vulling zetten we allereerst een steelpan op het vuur. Hier gaan alle ingrediënten in. Dus de amandelen, de suiker, de boter, de melk en het snufje zout. Roer alles goed door en breng rustig aan de kook. Dit duurt waarschijnlijk zo’n 5 a 6 minuten. Je zou dan een mooi samengekomen mengsel moeten hebben. Dit mengsel giet je voorzichtig op de bodem. Nu gaat de taart in zijn geheel terug in de oven, dit keer op 220 graden, totdat de bovenkant mooi gekarameliseerd is.

Laat de taart afkoelen en serveer in puntjes bij de koffie of als nagerecht.

Bom apetite!

Tarte de Amêndoa

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.