Zoals de naam al doet vermoeden is deze taart een lokale specialiteit van het plaatsje Lamego, gelegen in het noorden van Portugal. De Tarte de Lamego is een van de plaatselijk traditionele zoetigheden en valt onder de noemer doçaria conventual. Dit vertaalt zich in iets als “zoetigheid uit het klooster”. Portugese lekkernijen die gemaakt worden met veel suiker en eigeel vallen onder deze verzamelnaam.
In plaats van zelf het deeg te maken kun je ook een rol vers bladerdeeg gebruiken.
Ingrediënten
voor het deeg
500 gram bloem
250 gram margarine
2 eieren
schil van 1 citroen
snufje zout
water
voor de vulling
200 gram blanke amandelen
300 gram suiker
3 eieren
6 eidooiers
200 ml water
1 citroen
poedersuiker
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
We beginnen met het deeg. Gebruik je vers bladerdeeg, dan kun je deze stap overslaan.
Strooi de bloem op het aanrecht en maak een kuiltje in het midden. Voeg aan dat kuiltje de rasp van één citroen, een snufje zout en de twee eieren toe. Meng alles met je handen even goed door en voeg vervolgens de margarine in kleine stukjes toe. Kneed alles samen en besprenkel lichtjes met water tot je een samenhangend deeg hebt dat loskomt van je handen. Zet het vervolgens in een kom weg om te rusten.
Voor de vulling beginnen we met het malen van de amandelen, in een keukenmachine, tot je een soort meel krijgt.
Zet een pannetje op het vuur met hierin het water, de suiker en een citroenschil (of twee) en breng het rustig aan de kook. Draai zodra het mengsel kookt het vuur laag en laat ongeveer acht à tien minuten rustig doorkoken. Haal dan van het vuur en laat het ongeveer een kwartiertje (tot kamertemperatuur) afkoelen. Vergeet niet je citroenschil te verwijderen.
Klop in de tussentijd de eieren en de dooiers met een mixer door elkaar. Zodra de eieren goed opgeklopt zijn gaan de gemalen amandelen erbij. Blijf mixen en giet geleidelijk de suikersiroop bij het amandelmengsel tot alles is opgenomen en je een egaal mengsel hebt.
Rol je deeg dun uit en leg het voorzichtig in een ingevette taart- of quichevorm, druk de randje iets aan. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Eventueel deeg dat je overhebt kun je invriezen voor een volgende keer. Giet de vulling op het deeg en bestrooi met wat poedersuiker. Bak de taart in een voorverwarmde oven op 180 graden in een minuut of 30 goudbruin en gaar.
Laat de Tarte de Lamego volledig afkoelen en bestrooi voor het serveren wederom met wat poedersuiker.
Bom apetite!
Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.