Bijzonder Slapen: Vila Galé Collection Braga

Braga combineert het traditionele en het moderne tot in de perfectie en biedt een reis door de geschiedenis en architectuur van verschillende tijdperken. Dit Vila Galé hotel ligt midden in het centrum van Braga. Heel praktisch op loopafstand van alle bezienswaardigheden, restaurants en winkels. Als je bekend bent met Portugal en de Vila Galé keten vraag je je wellicht af wat dit hotel zo bijzonder maakt? Het Vila Galé Collection Braga bevindt zich in een historisch rijk pand uit 1508, dat recentelijk werd gerenoveerd.

Ik wilde deze keer graag in de stad zelf verblijven en dit prachtige pand trok gelijk mijn aandacht! Het Vila Galé Collection Braga bevindt zich namelijk in het voormalige São Marcos-ziekenhuis, een gebouw van algemeen belang, daterend uit 1508. Gebouwd op de plek waar vroeger een hermitage, gewijd aan São Marcos, een hostel en een Tempeliersklooster was. Het hotel respecteert de historische en architectonische kanten van het gebouw en heeft de bestaande structuur gehandhaafd, met originele elementen zoals de gewelfde plafonds.

Als je aan komt rijden kun je je nauwelijks voorstellen dat dit ooit een ziekenhuis was. Zodra je door de grote deuren naar binnen stapt wordt dat gevoel alleen nog maar versterkt. Het hospital de São Marcos was een ziekenhuis dat van 1508 tot 2011 operationeel was. Op 31 december 2007 had het een capaciteit van 521 bedden, waaronder 37 bedden van de afdeling Psychiatrie en Geestelijke Gezondheid.

In augustus 2016 werd een overeenkomst bereikt tussen Santa Casa da Misericórdia de Braga (eigenaar van de voormalige ziekenhuisgebouwen) en de hotelgroep Vila Galé. Het noordelijke paviljoen, met uitzondering van de Igreja de São Marcos, de Capela de São Bento en de Farmácia da Misericórdia, werd omgevormd tot een hotel. En in mei 2018 werd het viersterren Vila Galé Collection Braga geopend. Als je voor het pand staat zie je in het midden de kerk, met aan de linkerkant de apotheek en aan de rechterkant het hotel.

Vila Galé Collection Braga

Het is een groot pand met in totaal 123 kamers. Wij hadden een super ruime kamer in het oude gedeelte van het hotel. Als je van de receptie naar je kamer loopt waan je je bijna in een oud klooster. Uiteraard tegenwoordig van alle moderne gemakken voorzien. Ook de kamers zijn modern ingericht, dus vrees niet. En aangezien het een viersterrenhotel is beschikt het over meerder faciliteiten, waaronder restaurants en een heuse spa/wellness. Achter het hotel is er een parkeerplaats speciaal voor gasten.

Zoals je al aan de foto’s kunt zien zat het weer niet mee… Dus onze eerste stop buiten het hotel was voor een paraplu. Helaas kwam die deze (en vele volgende) dagen goed van pas. Nadat we een aantal keren de buien hadden getrotseerd om de stad te verkennen besloten we het ’s avonds lekker droog te houden en op ons gemak in het hotel te eten. Gelukkig was het eind oktober niet heel druk en konden we last-minute nog een tafeltje reserveren.

We zaten heerlijk rustig in een soort nis aan het raam, met uitzicht op de binnentuin. Bij alle gerechten op het menu staat een Santa Vitória wijnsuggestie. Tja, dan proberen we die ook maar gelijk! Casa de Santa Vitória werd in 2002 opgericht. Het is onderdeel van de Vila Galé Group en richt zich op de productie en verkoop van kwaliteitswijnen en olijfolie uit de Alentejo. De wijnmakerij is gevestigd in Herdade da Figueirinha, dichtbij Beja.

Voor de volgende dag hadden we na het ontbijt en uitchecken allereerst Bom Jesus do Monte op het programma staan. Voor we verder reden naar Viana do Castelo. Klein minpuntje aan deze planning (naast de aanhoudende regen) was dat we de Igreja de São Marcos niet van binnen konden bekijken, deze ging ’s middags pas open voor de dienst. Voor een volgende keer dan maar!

Neem eens een kijkje op de website of Booking.com voor meer informatie over een verblijf.