Recept: Açorda de Ovas

Açorda is een soort Portugese broodpap die vaak gemaakt wordt met vis en dan vooral bacalhau. Maar het is zeker niet alleen voorbehouden aan bacalhau. Ook de varianten met garnalen of vis kuit komen regelmatig voorbij op het menu. Een bacalhau en garnalen recept deelde ik al eens, vandaag is het tijd voor een wat exotischer variant; Açorda de Ovas, op basis van vis kuit. Lekker bij allerlei soorten inktvis bijvoorbeeld.

Açorda de Ovas

Het meest gangbare gerecht met vis kuit dat je in Portugal tegenkomt is de Salada de Ovas. Hier zal ik binnenkort (voor de liefhebber) ook het recept van delen!

Ingrediënten

1 pão alentejano (800 gram)
800 gram vis kuit (heek of kabeljauw)
2 eidooiers
5 tenen knoflook
1 laurierblaadje
1 eetlepel vers citroensap of -rasp
kookvocht
verse koriander/peterselie
olijfolie
zout & peper

Bereiding

Kook de kuit in 800 ml water, op smaak gebracht met een snufje zout, het laurierblaadje en een eetlepel olijfolie, in ongeveer 15 minuten gaar. Schep met een schuimspaan voorzichtig uit de pan en laat iets afkoelen. Verwijder vervolgens het vel en rasp ongeveer driekwart van de kuit door een fijne rasp. Snijd de rest in kleine plakjes of stukjes. Giet het kookvocht door een zeef en houd warm voor later.

Pers de teentjes knoflook vast uit. Verwijder de korst van het brood en verkruimel het binnenste. Je zou minimaal drie grote koppen broodkruim moeten hebben.

Zet een ruime pan op het vuur met hierin ongeveer vier eetlepels olijfolie en laat rustig opwarmen. Voeg zodra de pan warm is de knoflook toe en laat op laag vuur fruiten tot het licht goudbruin begint te worden. Dan gaat het broodkruim erbij, schep alles even goed door elkaar. Voeg vervolgens geleidelijk 500 ml heet kookvocht en de geraspte kuit toe, tot alles goed is opgenomen.

Splits je eieren en klop de twee dooiers los met een vork. Voeg de losgeklopte eierdooiers toe aan het mengsel in de pan, roer goed door en haal van het vuur. Nu gaat het citroensap (of de citroenrasp) erbij plus een klein beetje fijngesneden koriander. Schep alles door elkaar en proef even. Breng indien nodig op smaak met wat zout en peper.

Serveer direct gegarneerd met de plakjes kuit en bestrooid met wat fijngesneden koriander en/of peterselie.

Bom apetite!

Açorda de Ovas

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.