Comfortabel Slapen: Vila Foia

Toevallig kwam deze accommodatie gisteren ook al even kort voorbij in het stukje van Henk. Want wat blijkt, mijn nieuwbakken gastblogger is de nieuwe eigenaar van dit optrekje in Monchique! Wij sliepen eind oktober in Vila Foia en wisten uiteraard nog van niks. Want de eigenaresse heeft met geen woord gerept over een eventuele op handen zijnde verkoop. En ook Henk hield zijn mond dicht, want niets was nog zeker toen hij in januari begon met bloggen…

Na ons uitstapje aan de Costa Vicentina kozen we ervoor om op de terugweg de laatste nacht in Monchique te slapen. Graag weer ergens waar het lekker rustig was. We kwamen uit bij Vila Foia met zijn fijne uitzicht. Het ligt in een oud kurkeikenbos in het landelijke berglandschap van Monchique. Een auto is wel nodig, maar dat geldt voor veel plekjes.

Je rijdt vanuit het centrum van Monchique omhoog en slingert vervolgens over een geasfalteerd weggetje richting Vila Foia, met aan beide zijdes de meest prachtige kurkeiken, richting de rust. Veel waren net dit jaar van hun kurk ontdaan, dus de stammen staken mooi rood af tegen het groen. Veel groen, heel veel groen! We parkeren de auto op de parkeerplaats tussen de kurkeiken en geven de eigenaresse een belletje dat we gearriveerd zijn. Zo hadden we even de tijd om rond te dwalen voor ook zij arriveerde om de deur voor ons te openen.

Vila Foia

We settelen ons in de ruime kamer met prachtig uitzicht vanaf het balkon. Het balkon heeft een glazen afscheiding aan de voorkant, zodat het uitzicht vol tot zijn recht komt en je een vrij zicht hebt. Je ziet de hele kustlijn voor je met in de verte uiteraard ook de zee. We besluiten nog ‘even’ het dorp in te gaan voor een ommetje. Dat liep natuurlijk wat uit… We kwamen een super leuk traditioneel winkeltje/slager tegen waar we (ook de volgende dag nog) even flink inkopen hebben gedaan. En na heerlijk slenteren door de straatjes zagen we een bordje met ‘Convento’. We besloten de bordjes te volgen en te kijken waar we uitkwamen. Daarover later meer! 😉 Als we zwemkleding bij ons hadden gehad was een duik in het (zoutwater) zwembad bij terugkomst zeker een optie geweest.

Het begon al te schemeren toen we eenmaal weer terug bij Vila Foia kwamen. Zo konden we op het balkon even heerlijk bijkomen van ons gewandel, onder het genot van de twinkelende lichtjes die zich voor ons over de omgeving verspreidden terwijl de zon langzaam achter de horizon verdwijnt. Rust! Uiteraard moest er ook nog gegeten worden, dus gingen we er wat later toch nogmaals op uit. We hebben heerlijk geslapen, fijn toch die stilte!

Vila Foia

’s Ochtends kunnen we enigszins rustig aan doen. Je kunt bij het inchecken namelijk aangeven hoe laat je ongeveer wilt ontbijten en wat je dan graag wilt eten (corona technisch, in plaats van het normale buffet). We wisten dus hoe laat we beneden op het zonnige terras werden verwacht! Bij aankomst beneden eerst maar even een kopje koffie. Deze kun je zelf zetten/pakken. Dit geldt ook voor andere dranken. Het ontbijt werd vervolgens aan tafel geserveerd, wat een luxe. Al met al een heerlijk relaxed begin van de dag. Het terras kijkt uit over het groen van de tuin en je hoort niets anders dan kwetterende vogeltjes.

Vila Foia

Als we vandaag niet terug zouden rijden naar Albufeira dan was een handdoekje uitspreiden aan het zwembad wel erg verleidelijk geweest. Gewoon even helemaal niks… Alleen dat vakantiegevoel… Midden tussen het groen, boven op de berg. En had ik de geweldige kurkeiken al genoemd?! Een vakantie in de Algarve, maar dan totaal anders dan de toeristische beelden die dat in eerste instantie oproept. Zo kan het ook!

Naast de kamers en suites in het hoofdgebouw is er ook een mogelijkheid om te slapen in een studio/appartement met kitchenette in het bijgebouw, hoger tegen de heuvel gelegen. Tussen een paar gigantische kurkeiken! Erg handig ook als je er voor kiest hier wat langer te verblijven en niet elke avond de hort op wilt.

Vila Foia

Heel fijn is dat je na boeking een pdf-je ontvangt met een routebeschrijving en eentje met allerlei lekkere restaurants in de omgeving. Nou had ik mijn research van tevoren al gedaan, maar het was toch fijn het restaurant ook op deze lijst terug te vinden! Dus ben je niet bekend in deze omgeving, dan komt het alsnog helemaal goed!

Meer informatie over dit fijne plekje vind je op de website. Boeken kan direct via de website of hier.