Recept: Xerém Algarvio

Een typisch gerecht uit de Algarve, in het zuiden van het land. Oorspronkelijk werd maïsmeel verkregen door het met de hand malen van de granen met behulp van een Romeinse molensteen. En uit deze slecht gemalen mais is het gerecht Xerém (ook wel Xarém) ontstaan. Er zijn veel verschillende recepten, afhankelijk van de regio. De basis is echter altijd maismeel. Het gerecht was een van de finalisten van de 7 wereldwonderen van de gastronomie in Portugal (7 Maravilhas da Gastronomia portuguesa).

Maismeel en maisgriesmeel zijn beide producten van gemalen maïskorrels, maar verschillen in structuur en toepassing: maismeel is fijner gemalen, terwijl maisgriesmeel grover gemalen korrels zijn, vaak gemaakt van de hardere delen van de korrel. Maismeel geeft een gladder, meer fluweelachtig mondgevoel. Maisgriesmeel geeft een meer korrelige textuur en meer smaak aan gerechten.

Wij aten tijdens ons laatste bezoek aan de regio lekker Xerém de berbigão met varkensvlees. 

Xerém Algarvio

Xerém Algarvio

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 4 Stemmen

Dit is het basis recept voor de standaard versie. Hier kun je dus van alles aan toevoegen, zoals schelpjes, chouriço, kip, bacon, vlees, etc.

Categorie: » BijgerechtKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

20

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 1 kopje geel maismeel of polenta (maisgriesmeel)

  • 2 kopjes bouillon

  • 1 medium ui

  • 1/2 rode paprika

  • 2 tenen knoflook

  • 1 laurierblaadje

  • olijfolie

  • snufje zout

Bereiding

  • Snipper de ui en de paprika. Zet een pan op het vuur met wat olijfolie erin. Bak hierin de ui en paprika glazig. Voeg op het laatst de geperste knoflook toe en roer goed door. Laat de knoflook niet aanbranden.
  • Zodra alles lichtjes bruin begint te kleuren voeg je het laurierblaadje, een snufje zout en de bouillon toe. Zodra het kookt kan het maismeel erbij. Kook nu op laag vuur, met af en toe roeren, tot het voldoende is ingedikt en een mooie substantie heeft. Haal het laurierblaadje eruit en serveer warm.

    Xerém Algarvio
  • Bom apetite!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!