Een typisch gerecht uit de Algarve, in het zuiden van het land. Oorspronkelijk werd maïsmeel verkregen door het met de hand malen van de granen met behulp van een Romeinse molensteen. En uit deze slecht gemalen mais is het gerecht Xerém (ook wel Xarém) ontstaan. Er zijn veel verschillende recepten, afhankelijk van de regio. De basis is echter altijd maismeel. Het gerecht was een van de finalisten van de 7 wereldwonderen van de gastronomie in Portugal (7 Maravilhas da Gastronomia portuguesa).
Maismeel en maisgriesmeel zijn beide producten van gemalen maïskorrels, maar verschillen in structuur en toepassing: maismeel is fijner gemalen, terwijl maisgriesmeel grover gemalen korrels zijn, vaak gemaakt van de hardere delen van de korrel. Maismeel geeft een gladder, meer fluweelachtig mondgevoel. Maisgriesmeel geeft een meer korrelige textuur en meer smaak aan gerechten.
Wij aten tijdens ons laatste bezoek aan de regio lekker Xerém de berbigão met varkensvlees.
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!













