Recept: Arroz de Manteiga

De Portugezen eten voornamelijk en van oorsprong arroz carolino. Ze verbouwen deze rijstsoort ook zelf, bijvoorbeeld bij Alcácer do Sal. Bij het koken neemt de rijst het water en de kruiden volledig op en vormt zich een wat plakkerige bijna risotto-achtige korrel. Deze boterrijst (arroz de manteiga) is een makkelijk en snel bijgerecht dat net even anders is dan de standaard witte rijst die we hier in Nederland gewend zijn!

Goed voor ongeveer 4 personen.

Ingrediënten

1 flinke mok arroz carolino (300 gram)
1 ui
50 gram gezouten boter
2 1/2 mok water
snufje zout of 1 caldo para arroz

Bereiding

Zet een pan op het vuur en doe daar de boter in. Pel je ui en voeg hem in zijn geheel toe aan de pan. Laat de boter rustig smelten en voeg dan pas de rijst toe. Roer alles even goed door elkaar en bak de rijst glazig. Giet vervolgens het water (tweeëneenhalf keer de hoeveelheid rijst) erbij en voeg het bouillonblokje/snufje zout toe.

Roer even door en dek af met een deksel. Kook de rijst nu op middelhoog vuur een minuut of tien. Check na tien minuten of het water bijna is verdampt. Zo ja, roer even door, dek weer af met het deksel en laat vijf minuten staan ​​met het vuur uit. Vergeet niet de ui eruit te halen. Lekker als bijgerecht! Bestrooi indien gewenst met wat fijngesneden verse peterselie of oregano.

Bom apetite!

Arroz de Manteiga

Variatietips: In plaats van de ui in zijn geheel toe te voegen, kun je hem ook snipperen en glazig bakken in de boter. En/of pers eens een teentje knoflook uit en voeg dit, een minuut of twee voor je de rijst toevoegt, toe aan de boter. 

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.