De 10 Grootste Portugese Steden

Geen top tien van mooiste steden die je moet bezoeken (wie weet doe ik die ook nog wel een keer, veel leuker), maar een lijstje van de tien grootste Portugese steden. Puur informatief. Want ik denk dat de meeste mensen, vooral niet Portugal liefhebbers, niet veel verder dan de voor de hand liggende twee komen. De eerste twee steden zullen dan ook niemand verbazen, maar hoever kwam je daarna (zonder te spieken)? Er zaten ook voor mij een aantal verrassingen tussen.

Het gaat bij dit lijstje om de grootte/inwoners van de stad, niet de gemeente. Dan zou het lijstje namelijk anders zijn. Portugal heeft overigens nog geen enkele stad die de miljoen inwoners aantikt.

Lissabon

Tja, hoe kan het ook anders, de prachtige hoofdstad met stip op nummer 1. Volgens de legende gebouwd op zeven heuvels. De Sete Colinas van Lissabon noemen de Portugezen het. Ze heten São Jorge, São Vicente, Sant’ Ana, Santo André, São Roque, Santa Catarina en Chagas. Een heerlijke stad, gelegen aan de rivier de Taag. Steeds meer mensen ontdekken hoe geweldig deze stad is!

* Inwoners 517,802

Portugese Steden

Porto

Ook nummer twee is geen verassing. De tweede stad van Portugal, ook qua formaat. Net als Lissabon ideaal voor een citytrip! En ook deze stad ligt aan een grote rivier, de Douro. Al is hij al wel gelijk de helft kleiner dan de nummer een van dit lijstje. De stad won al drie maal de titel “Beste Europese Bestemming”, dus dat geeft wel aan hoe leuk deze stad is!

* Inwoners 249,633

Portugese Steden

Amadora

Amadora ligt ten noordwesten van Lissabon en behoort tot de dichtstbevolkte steden van Portugal. Je zou het een voorstad van Lissabon kunnen noemen. Een hele flinke dus, aangezien hij zomaar op de derde plek staat. De criminaliteit ligt hier vrij hoog, dus of het nou zo leuk is voor een uitstapje?!

* Inwoners 178,858

Braga

Dit is een van de oudste steden van Portugal en absoluut een bezoek waard. Deze ‘hoort’ ook echt in dit lijstje thuis als je het mij vraagt. Het is een barokke stad vol kerken en staat voornamelijk bekend om de Semana Santa met Pasen. Leuk voor een stedentrip, zonder dat je overal struikelt over de toeristen.

* Inwoners 121,394

Setúbal

Setúbal ligt aan de kust, zo’n 50 km onder Lissabon. Het is de derde zeehaven van het land met een belangrijke scheepsbouwindustrie en dat zie je goed terug. Een van de steden die ik wel in dit lijstje had verwacht. Er zijn volop leuke dingen te zien en doen!

* Inwoners 117,110

Portugese Steden

Coimbra

Nog zo’n pareltje! Wederom een stad die ligt aan een rivier, de Mondego. Het is een echte studentenstad, vooral bekend om zijn universiteit (de oudste van Portugal) met prachtige bibliotheek. Deze levendige en sfeervolle stad is niet voor niets nummer zes op de lijst.

* Inwoners 106,582

Portugese Steden

Queluz

Ook dit zou je onder de noemer voorstad van Lissabon kunnen scharen. De stad ligt vlak naast Amadora. Queluz staat vooral bekend om het prachtige Palacio de Queluz. Wat makkelijk te combineren is met een bezoek aan de hoofdstad.

* Inwoners 103,399

Funchal

De hoofdstad van Madeira. Het ligt prachtig in een baai tegen de heuvel gebouwd. Het is ook gelijk de enige grote stad op het eiland, met verschillende bezienswaardigheden en een oud historisch centrum. Een must als je het eiland bezoekt!

* Inwoners 100,847

Portugese Steden

(Agualva-) Cacém

Wederom een verrassing in dit lijstje. Maar ook dit is een soort voorstad van Lissabon. Que grootte horen ze in dit lijstje, maar qua interessante/mooie steden hebben ze er verder eigenlijk weinig te zoeken.

* Inwoners 93,982

Vila Nova de Gaia

De hekkensluiter is wel weer een leuke! Aan de overkant van de Douro rivier, tegenover Porto. Vol met oude porthuizen en een schitterend uitzicht op de nummer twee in dit lijstje. Ga je op citytrip naar Porto, dan pak je Vila Nova de Gaia automatisch mee!

* Inwoners 70,811

Portugese Steden

En, hoeveel had jij er goed?

Bron: World Population 2018