Zaterdagmarkt in Olhão

Het is zaterdag en we zijn in de Algarve. Dat betekent normaal gesproken  een hele ochtend boodschappen doen in Loulé met schoonmoeders. Behalve deze zaterdag. We logeerden namelijk een nachtje in São Brás de Alportel, ergens halverwege de Algarve. Dus gaan we dit keer naar de zaterdagmarkt in Olhão!

Die is vanuit Albufeira net iets te ver rijden om er enigszins op tijd te zijn ’s ochtends. Maar nu is dat prima te doen. Die rijtijd is ook gelijk de reden dat ik me de laatste keer dat we hier op zaterdagochtend over de markt liepen niet kan heugen… Maar het was zeker in de periode dat we nog in de Algarve woonden (ondertussen alweer tien jaar geleden!).

Uiteraard worden hier vergelijkbare producten verkocht als op de markt in Loulé. Maar daar zijn we ondertussen kind aan huis, dus dit was een leuke nieuwe omgeving voor de boodschappen.

We beginnen buiten, op de openluchtmarkt. Dit is waar kleine producenten/boeren uit de omliggende gemeente verkopen wat ze in hun tuinen of op hun land hebben geoogst. Op deze straatmarkt kun je van alles een beetje vinden. Allereerst bekijken we de groente- en fruitkraampjes en slingeren zo richting de markthallen binnen. Naast groente en fruit is er natuurlijk nog veel meer te koop. Er staan stalletjes met bloemen en planten, lokale lekkernijen, olijven, piri-piri, gefrituurde snacks, honing en andere fijne zaken.

Zaterdagmarkt in Olhão

De Mercado Municipal (in de markthallen) bestaat eigenlijk uit twee markten: de groente- & fruitmarkt en de vismarkt, elk in een niet te missen eigen gebouw van rode baksteen. Op de markt voor groenten en fruit vind je allerlei verse producten. Waaronder ook bloemen, gedroogd fruit, noten en traditionele zoetigheden. Veel locals komen naar deze markt om hun groenten en fruit te kopen. De vismarkt in Olhão is de grootste en meest interessante vismarkt van de Algarve. Je hebt hier de grootste keus aan vis om uit te kiezen, met onder andere sardientjes, octopus, zeeduivel en volop zeevruchten. De beste tijd om de vismarkt te bezoeken is op zaterdagochtend.

De markt binnen is ook doordeweeks geopend, de kraampjes buiten staan er alleen op zaterdagochtend. De zaterdagmarkt van Olhão is een van de grootste markten voor verse producten in de Algarve. De twee marktgebouwen zijn gebouwd in 1915 en volledig gerenoveerd in 1997. Rondom de markt vind je verschillende barretjes en kleine winkeltjes, waar je wat kunt eten of drinken terwijl je geniet van het uitzicht over Ria Formosa en de zee.

Zaterdagmarkt in Olhão

Een bezoek aan Olhão is sowieso niet compleet zonder de gemeentelijke markt te bezoeken (mercado municipal), maar krijg je de kans, ga dan op zaterdagochtend! Als je de markt bezoekt en ook gelijk boodschappen wilt doen, ga dan zo vroeg mogelijk. Tegen het middaguur zal er al veel uitverkocht zijn. Ga je alleen om heerlijk over de markt te struinen zorg dan dat je in elk geval voor één uur klaar bent in verband met het sluiten van de markt.

Openingstijden markt:
maandag t/m vrijdag van 07.00 uur tot 14.00 uur
zaterdag van 07.00 uur t/m 13.00 uur
zondags gesloten

* Mercados Municipais, Av. 5 De Outubro, Olhão, Portugal