Acht redenen waarom je naar Portugal moet

Ben je het nou nooit zat om naar Portugal te gaan? Is het niet saai om alleen maar over Portugal te schrijven? Wat is er nou zo leuk aan Portugal? Dat zijn vragen die ik regelmatig krijg. En ik merk dat veel mensen twijfelen over een eigen vakantie naar Portugal. Het is niet zo’n bekende vakantiebestemming als Frankrijk, Italië, Spanje of de Griekse eilanden. Dit alles triggerde me om eens wat redenen op een rij te zetten waarom ik iedereen een vakantie naar Portugal aan zou raden en waarom ik er nog altijd met veel plezier naartoe ga.

De Portugezen

Eén van de belangrijkste redenen waarom ik me zo op mijn gemak voel in Portugal zijn de Portugezen. Ze zijn relaxed, vriendelijk, open en tolerant. Als een volk met een grote traditie in emigratie zijn andere culturen en talen hen niet vreemd en verwelkomen ze niet-Portugezen met een vanzelfsprekend enthousiasme in eigen land. En heel fijn: ze hebben ironie en sarcasme in hun humor.

Goedkoop en lekker eten

Wie deze site een beetje volgt weet dat ik dol ben op Portugees eten. Betere vis en schelpdieren eet je naar mijn idee nergens. Dat het ook nog eens erg goedkoop is maakt het nog leuker. Je moet goed je best doen wil je meer dan drie tientjes kwijt zijn voor een uitstekend diner. Zelfs in restaurants die er voor ons maar chique uitzien kun je vaak al eten voor prijzen die wij in Nederland heel standaard vinden. Ook de wijn is vrijwel altijd erg goedkoop.

Festivals en markten

In Portugal is er altijd wel ergens een feestje dichtbij. Vooral in de zomer, maar ook in de rest van het jaar wordt er volop gefeest. Van grote muziekfestivals, tot uitbundige eetfestijnen rondom lokale lekkernijen, middeleeuwse markten, religieuze processies en lang bewaarde tradities. Kijk maar eens wat wij allemaal al schreven over de Portugese feesten.

Acht redenen waarom je naar Portugal moet

Temperatuur

Wil je overdag lekker warm in de zon, maar ’s nachts ook nog fijn slapen? Dan is Portugal de bestemming voor jou! Omdat het niet aan de Middellandse Zee ligt, maar aan de Atlantische Oceaan, koelt het hier ’s avonds meestal veel meer af. Dat betekent dat je een vest of trui voor de avond geen slecht idee is, maar ook dat het niet snikheet is als je probeert te slapen. Dit geldt overigens wel vooral voor de kustgebieden. Houd er rekening mee dat het in het binnenland van bijvoorbeeld de Alentejo ook ’s nachts flink warm kan zijn. (Ik heb het hier over de zomer… De rest van het jaar zijn er geen garanties dat je op het strand kan liggen ;-)).

Geschiedenis

Portugal heeft een rijke en fascinerende geschiedenis. Natuurlijk springt de tijd van de Ontdekkingsreizen eruit, toen Portugal één van de machtigste landen ter wereld was. Maar ook de Moorse bezetting, het koloniale verleden, de lange lijst koningen en de dictatuur die nog tot 1974 aanwezig was in Portugal hebben een stempel op het land gedrukt. Overal in het land kom je de sporen tegen van deze rijke geschiedenis.

Mosteiro dos Jerónimos

Tegels

Uniek in Portugal zijn de zogenaamde azulejos. Deze kleurrijke tegels decoreren in heel het land de gevels, muren en bankjes. De traditionele kleuren zijn wit, blauw en soms een geel accent, maar als je een wandeling maakt door Porto kom je een eindeloze variëteit en kleuren tegen op de huizen. Inmiddels vind je ook overal moderne toepassingen van de traditionele tegels, zoals in de metrostations van Lissabon.

Azulejos

Fado

Wij Nederlanders hebben een zwak voor fado. Je kunt natuurlijk naar een concert van Cristina Branco of Mariza in Nederland gaan, maar veel specialer is het om het in Portugal te beluisteren. In één van de sfeervolle fadohuizen in Lissabon, of elders in het land tijdens een speciaal concert. In de zomer is er bijvoorbeeld in de Algarve altijd wel een fado-concert ergens in de buitenlucht.

Fado

Variatie

Portugal is een land met enorme variatie: hoge bergen, zandstranden, rotskusten, eilanden, uitgestrekte velden, heuvellandschappen, verlaten dorpen, drukke steden, rivieren, meren… En het leuke ervan is dat je ontzettend makkelijk van het ene gebied naar het andere gebied rijdt. Als je van het uiterste noorden naar het uiterste zuiden rijdt is dat ongeveer 660 kilometer. Dat kun je dus binnen zes uur rijden. “Even” naar de eilanden is overigens wel lastiger. Dat zal met een vliegtuig moeten.