Terwijl iedereen de vakantiekilo’s er weer af gaat werken in de sportschool leek het mij een prima moment om eens wat Portugese zoetigheden op een rijtje te zetten. Ze komen hier en daar natuurlijk voorbij in de recepten, maar een makkelijk overzicht van alles wat je moet proeven als je in Portugal bent ontbrak nog. Tot vandaag!
Ik ben eigenlijk geen echte zoetekauw, dus er staat in deze lijst hier en daar iets bij waar ik echt niet warm voor looop. Toch moet je natuurlijk alles eens een keer geprobeerd hebben, zeker als het de meest befaamde gebakjes van Portugal zijn! Bovendien maak je dan direct een prachtige reis door het land!
Pasteis de Belém
Hier kunnen ook wij geen genoeg van krijgen. Het allerlekkerst als ze net warm uit de oven komen, met kaneel en poedersuiker eroverheen! Je krijgt ze uitsluitend in Lissabon bij “Pastéis de Belem“, waar het altijd stervensdruk is.
Ovos Moles de Aveiro
Deze vind ik echt niet lekker, want het is eigenlijk niets dan eidooier en suiker, maar massa’s Portugezen likken hun vingers er bij af. Ze komen oorspronkelijk uit Aveiro, dus het best eet je ze daar. Je kunt ze echter ook op andere plekken in het land vrij eenvoudig vinden.
Torta de Azeitão
Niet ver van Lissabon ligt het dorp Azeitão, vooral bekend van de wijn en goddelijke kaas. Het is om allerlei redenen een bezoek waard, maar lekker snoepen bij de Pastelaria Regional Cego is er één van. Deze rolletjes worden gemaakt van niets dan eieren, suiker en meel.
Queijada de Sintra
Wie naar Sintra gaat eet een queijada. Dat hoort er nou eenmaal bij. Van buiten lekker knapperig, maar met een crèmige vulling. Proef ze bijvoorbeeld bij Casa Piriquita of Pastelaria Gregório.
Travesseiro de Sintra
Veel minder mensen weten dat je ook een travesseiro moet eten in Sintra. Gewoon na de queijada, kan jou het schelen. Het is een rolletje van knapperig bladerdeeg gevuld met een crème van eieren en amandelen. Stukken beter te pruimen dan ik in eerste instantie dacht!
Salame de Chocolate
Het ziet er uit als een salamiworst, maar het is zeker niet hartig. Deze worst is één van de weinig Portugese zoetigheden met chocolade. Verder gaan er Maria biscuitjes in en natuurlijk eidooiers. Je koopt ze in heel het land. Kijk hier voor het recept.
Pastel de Feijão
Een gebakje van witte bonen? Dat klinkt super raar! Maar als je maar genoeg eidooiers en suiker toevoegt wordt het vanzelf zoet. Je vindt ze in de meeste supermarkten en pastelerias, dus probeer er gewoon eentje. Of maak ze zelf met dit recept!
Doce fino
Het bekendste gebakje van de Algarve mag niet ontbreken. Deze zijn ongetwijfeld het meest kleurrijk van deze lijst. Er worden allerlei figuurtjes mee gemaakt, zoals fruit, groenten, dieren of bloemen. Amandelen zijn hier het belangrijkste ingrediënt. Het lijkt verdacht veel op onze marsepein.