De acht Portugese gebakjes die je moet proeven

Terwijl iedereen de vakantiekilo’s er weer af gaat werken in de sportschool leek het mij een prima moment om eens wat Portugese zoetigheden op een rijtje te zetten. Ze komen hier en daar natuurlijk voorbij in de recepten, maar een makkelijk overzicht van alles wat je moet proeven als je in Portugal bent ontbrak nog. Tot vandaag!

Ik ben eigenlijk geen echte zoetekauw, dus er staat in deze lijst hier en daar iets bij waar ik echt niet warm voor looop. Toch moet je natuurlijk alles eens een keer geprobeerd hebben, zeker als het de meest befaamde gebakjes van Portugal zijn! Bovendien maak je dan direct een prachtige reis door het land!

Pasteis de Belém

Hier kunnen ook wij geen genoeg van krijgen. Het allerlekkerst als ze net warm uit de oven komen, met kaneel en poedersuiker eroverheen! Je krijgt ze uitsluitend in Lissabon bij “Pastéis de Belem“, waar het altijd stervensdruk is.

Pasteis de Belém

Ovos Moles de Aveiro

Deze vind ik echt niet lekker, want het is eigenlijk niets dan eidooier en suiker, maar massa’s Portugezen likken hun vingers er bij af. Ze komen oorspronkelijk uit Aveiro, dus het best eet je ze daar. Je kunt ze echter ook op andere plekken in het land vrij eenvoudig vinden.

De acht Portugese gebakjes die je moet proeven

Torta de Azeitão

Niet ver van Lissabon ligt het dorp Azeitão, vooral bekend van de wijn en goddelijke kaas. Het is om allerlei redenen een bezoek waard, maar lekker snoepen bij de Pastelaria Regional Cego is er één van. Deze rolletjes worden gemaakt van niets dan eieren, suiker en meel.

Torta de Azeitão

Queijada de Sintra

Wie naar Sintra gaat eet een queijada. Dat hoort er nou eenmaal bij. Van buiten lekker knapperig, maar met een crèmige vulling. Proef ze bijvoorbeeld bij Casa Piriquita of Pastelaria Gregório.

Queijadas de sintra

Travesseiro de Sintra

Veel minder mensen weten dat je ook een travesseiro moet eten in Sintra. Gewoon na de queijada, kan jou het schelen. Het is een rolletje van knapperig bladerdeeg gevuld met een crème van eieren en amandelen. Stukken beter te pruimen dan ik in eerste instantie dacht!

Travesseiros

Salame de Chocolate

Het ziet er uit als een salamiworst, maar het is zeker niet hartig. Deze worst is één van de weinig Portugese zoetigheden met chocolade. Verder gaan er Maria biscuitjes in en natuurlijk eidooiers. Je koopt ze in heel het land. Kijk hier voor het recept.

Salame de Chocolate

Pastel de Feijão

Een gebakje van witte bonen? Dat klinkt super raar! Maar als je maar genoeg eidooiers en suiker toevoegt wordt het vanzelf zoet. Je vindt ze in de meeste supermarkten en pastelerias, dus probeer er gewoon eentje. Of maak ze zelf met dit recept!

Pastéis de feijão

Doce fino

Het bekendste gebakje van de Algarve mag niet ontbreken. Deze zijn ongetwijfeld het meest kleurrijk van deze lijst. Er worden allerlei figuurtjes mee gemaakt, zoals fruit, groenten, dieren of bloemen. Amandelen zijn hier het belangrijkste ingrediënt. Het lijkt verdacht veel op onze marsepein.

doce fino