Agro-Toerisme: Porto

We wonen inmiddels 11 jaar in het  prachtige midden van Portugal in ons kleine paradijsje Agro-turismo Quinta da Fonte. Voordat we hier terecht kwamen, hebben we twee zomers het eveneens prachtige Moinhos do Dão gepacht, een kleine natuurcamping in de buurt van Mangualde, een stuk noordelijker dan waar we nu wonen. Een plek waar we heel veel inspiratie opdeden! In die tijd bezochten we ook een aantal keren Porto, maar dat is inmiddels weer 12 jaar geleden….

Hoog tijd om weer eens wat cultuur op te gaan snuiven in Porto, niet in de laatste plaats omdat we op 4 november voor KRAS single reizen een groepsreis organiseren waarin ook anderhalve dag Porto is opgenomen. Erop af met vriendin Marlike. Het openbaar vervoer met de bus vanuit Figueiro dos Vinhos is prima geregeld, heerlijke bussen met airco en wifi aan boord en een overstap in Coimbra, waarna we drie uur later in Porto aankomen. Een taxi gezocht! Helaas, geen taxi op de standplaats bij het busstation, dus de metro opgezocht.

Hoewel ik dit land een zalig land vind om te wonen, moet ik eerlijkheidshalve toegeven dat het aanduiden van wegen, straten, steden of metro stations niet echt uitmuntend geregeld is, nergens een teken van het metro station! Goddank spreek ik de taal en even later vinden we dan ook de metro. Het volgende obstakel blijkt het kopen van een metro kaart voor twee dagen… Zonder een afgeronde studie hogere wiskunde blijkt het ondoenlijk te zijn de kaartjes automaat te begrijpen! We proberen het zowel in het Portugees, dat ik op zich vloeiend spreek, als in het Engels… zonder resultaat.

Gelukkig is er een behulpzame werknemer van de metro aanwezig, die me uitlegt dat TITLES / TITULOS het aantal DAGEN is dat een kaart geldig zou moeten zijn…. tja, dat was voor ons raadselachtig. Het woord DAYS of DIAS had direct al veel onduidelijkheid opgeklaard! Verheugd met een dagkaart voor twee dagen togen we naar het pension. De dame van het pension kende me nog van 12 jaar geleden en we werden zeer enthousiast onthaald. Haar gezicht betrok evenwel toen ze me meldde dat onze kamer helaas geen raam had, of dat een probleem voor ons was? We gingen maar even kijken en er bleek een piepklein raampje in de badkamer bij de wc te zijn, dat op een kiertje stond. Het was lekker koel op de kamer en zeer schoon, de locatie perfect, dus wat kon het ons schelen. Opfrissen en de stad in!

Lunchen op het Praça da Batalha, om de hoek van ons pension. Pasteis de bacalhau met salade, lekker en in tegenstelling tot een maaltijd in ons eigen dorp zag ik op mijn bord niet alleen sla, maar ook rode kool, mais, wortel, tomaat…. Daarna shoppen in de winkelstraat die meteen aan het Praça da Batalha grensde. Ik kon mijn hart ophalen zoveel winkels als er hier te zien waren! Om half vier hadden we een wandeling met een gids geboekt met Portowalkers. Op exact het afgesproken tijdstip op de afgesproken plaats stond daar een dame met een rode paraplu (midden in de zon, gelukkig was het 40 graden…) om de groep op te vangen en werden we verdeeld over 2 gidsen. Een hele leuke, leerzame wandeling maakten we met de gids, die ons van alles vertelde over de stad, de politiek, de geschiedenis, de economie en nog veel meer. Echt een aanrader! we maakten kennis met mooie stukken van de stad, liepen door kleine steegjes en straatjes, kwamen langs diverse highlights, die je dan later op eigen gelegenheid desnoods nog uitgebreid kon gaan bezoeken. Aan het einde van de tocht, mocht je zelf bepalen hoeveel de middag je waard was, een heel vriendelijke manier om geld te verdienen vonden wij!

Hierna was het tijd voor een drankje en waren we aangekomen vlak boven de rivier de Douro, waar het bomvol zit met terrasjes, dus neergestreken op een mooi terras met uitzicht op de porthuizen aan de overkant van het water en een overheerlijke witte port met tonic besteld! Ook alweer een aanrader! Een stevige klim terug naar het pension waar we halverwege een leuk restaurant vonden voor het diner en op tijd en oververhit kwamen we weer in ons pension terug. Allebei hadden we wat beklemmende dromen, door de afwezigheid van een raam, maar dat mocht de pret niet drukken.

Ontbijt op het Praça da Batalha, om de hoek, met hernieuwde kracht shoppen om de broodnodige items aan te schaffen die in mijn eigen dorp niet te koop zijn, schoenen, laarzen voor de winter, t-shirts voor mijn partner… We besloten met de metro naar het strand te gaan, zodat we aan zee in een restaurant lekker vis konden eten voor de lunch, maar natuurlijk stapten we in de verkeerde metro en gingen we precies de andere kant op… Ons nieuwe motto is ´Go with the flow´, dus we keken waar deze metro heen ging en gingen eerst het Casa da Musica bekijken, een prachtig concertgebouw ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Helaas was er op dat moment geen rondleiding, maar we pikten een programma op en zagen nog een stuk van het oefenen van een groot orkest met klassieke muziek. Daarna de metro naar de andere kant genomen om alsnog de zee te zien en te gaan lunchen aan de kust. Heerlijke vis gegeten en een stuk langs de zee gelopen. Een bikini ontbrak, dus met de bus helemaal langs de zee weer terug de stad in. Terug naar ons pension om ons op te frissen en online een tweetal kaartjes voor een klassiek concert die avond te boeken in het Casa da Musica!

Agro-toerisme: Porto | Saudades de Portugal

Toen de benen weer uitgerust waren, want het zijn wel flinke heuvels daar in Porto, gingen we de beroemde brug over naar de porthuizen. Natuurlijk bezochten we een van de porthuizen en deden we een rondleiding en een proeverij, dat kan niet ontbreken bij een bezoek aan Porto! Ook heerlijk op een snikhete dag, omdat de kelders waar de port werd opgeslagen lekker koel zijn… Daarna een port met tonic met uitzicht op de andere kant van de rivier…. en met de metro terug naar het Casa da Musica, waar we iets te laat aankwamen!  In plaats van een rondleiding in de mooie zaal luisterden we naar een concert! Een mooie belevenis.

Nog even een afzakkertje om de hoek van het Praça da Batalha, waar leuke kleine tentjes zitten met lekkere hapjes en drankjes… De volgende dag moest vriendin Marlike op tijd naar het vliegveld en omdat de taxi´s nog steeds staakten ging ze met de metro en deed ik nog een solo tour door de stad en bezocht wat kerken, een tentoonstelling, nog snel wat winkels gedaan…. en toen met de bus weer terug naar huis! Er is nog veel meer te zien, het smaakte naar meer…. Ik kan niet wachten op de volgende gelegenheid om Porto opnieuw te bezoeken…

Meer informatie vind je op onze website.