Tot rust komen in de Ria Formosa

Vanuit de lucht lijkt het natuurpark Ria Formosa een prachtige lapjesdeken van blauwe lagunes, witte stranden en groene eilanden. Geen wonder dat het een paar jaar geleden werd verkozen tot één van de zeven zoutwaterwonderen van Portugal. Wil je een dagje weg van de drukte in de Algarve en écht relaxen? Hier moet je zijn!

Ria Formosa

Wie wel eens naar de Algarve is gevlogen, zal bij de landing ongetwijfeld een groep eilandjes voor de kust hebben zien liggen. Grote kans dat je er vervolgens niet bent gaan kijken, omdat de transferbus je ver van Faro wegreed. Jammer, want dit natuurgebied is wel degelijk een bezoek waard. Om een dag op het strand te hangen, om verrukkelijk te eten (vers uit de zee!), om met je snorkel op zoek te gaan naar zeepaardjes of omdat je een vogelspotter bent. Of dat allemaal tegelijk!

Het Parque Natural da Ria Formosa strekt zich uit over een gebied van 60 kilometer kust aan de oostkant van de Algarve. Het begint even ten westen van Faro, bij Quinta do Lago en loopt tot Manta Rota, een kleine plaats ten oosten van Tavira. Het bestaat uit twee schiereilanden (Península do Anção bij Faro en Península da Cacela bij Cacela Velha), vijf grotere eilanden (Ilha da Barreta, Ilha da Culatra, Ilha da Armona, Ilha de Tavira en Ilha de Cabanas) en een groot aantal kleinere eilandjes, moerassige stroken, zandbanken en duinen.

Ria Formosa

De stranden van de Ria Formosa zijn paradijselijk. Een aanrader is het Praia da Ilha Deserta, gelegen op het Ilha da Barreta. Het wordt het ‘uitgestorven’ eiland genoemd, omdat er geen enkele bebouwing te vinden is (op een restaurant na) en je slechts weinig mensen zult tegenkomen op dit elf kilometer lange strand. Je komt er met een catamaran vanaf Faro, die je voor tien euro (retour) in vijfendertig minuten naar het eiland vaart. Neem een kijkje op deze site voor alle info.

Wie niet de hele dag op het strand wil hangen kan op zoek naar de unieke flora en fauna van de Ria Formosa. In het water leven vele schelpdieren, een grote verscheidenheid aan vissen én de grootste kolonie zeepaardjes ter wereld. Wie met zijn snorkel op zoek wil naar de zeepaardjes kan een boottocht boeken vanaf Olhão of Fuseta bij het bedrijf Passeios Ria Formosa.

Daarnaast is de Ria Formosa een geliefd gebied voor vele trekvogels. Het bekendst is de flamingo, maar ook de lepelaar, ooievaar en dwergstern vind je hier. Als je door een gids begeleid wilt worden kun je terecht bij Formosamar. Zij kunnen je echter ook een kajak of fiets verhuren, waarmee je zelf op pad kan.

Ria Formosa

Zelfs de hondenliefhebber komt aan zijn trekken in de Ria Formosa, want de typisch Portugese hond “Cão d’Agua” (waterhond) wordt hier gefokt. Dit is een poedelachtige hond die vroeger de vissers hielp bij het in de netten drijven van de vis. Vanaf het Ria Formosa bezoekerscentrum in Quinta do Marim (ten oosten van Olhão) kun je een wandeling van drie kilometer maken die je langs de fokkerij leidt.

Omdat het om een beschermd natuurgebied gaat zul je je vooral te voet moeten verplaatsen of per boot. Dat is de manier om op de mooiste plekjes te komen. Voor de luie vakantieganger: als je op de rotonde vlak voor de luchthaven van Faro de bordjes naar het Ilha de Faro volgt kun je met de auto het schiereiland bereiken. Let op: de stranden zijn hier vol in de zomer en parkeren kan een uitdaging zijn. De Portugees is ook lui namelijk…