Agro-Toerisme: Vindima

Het einde van de zomer is gekomen en daarmee het begin van het seizoen dat we allerlei dingen kunnen oogsten en moeten inmaken. Onze vijgenboom geeft een goede oogst, dus ik heb alweer heel wat potten jam gemaakt. Gisteren was het dan weer de dag van het oogsten van de druiven, ofwel de VINDIMA, met een aantal van de dorpelingen in het naburige dorp Carapinhal.

We helpen al jarenlang elke vindima de ‘buurman’ met het plukken van de druiven en elk jaar helpen er diverse andere mensen uit het dorp mee, vooral oude dames! De buurman komt met zijn tractor vol grote plastic bakken en iedereen neemt zijn of haar eigen emmer en knipschaar mee en dan is het de bedoeling dat de hele ploeg rij voor rij door de wijngaard loopt en allemaal naast elkaar elke struik van de druiven ontdoet. De buurman en zijn zoon lopen met de grote plastic bakken vol druiven de heuvel op om ze in de tractor te zetten. Het is zeker NIET de bedoeling dat je aan het einde van een rij begint en naar de anderen toe werkt! In de loop der jaren hebben we de routine goed geleerd!

Agro-Toerisme: Vindima

Na de eerste veldjes, die allemaal ver uit elkaar liggen, verspreid over de heuvels en terreinen rondom het dorp, gaan we allemaal naar het huis, waar de buurvrouw intussen de tafel heeft gedekt en op een open vuur in de keuken sardines aan het grillen is. Om 11 uur eten we gezamenlijk gegrilde sardines en wordt de eerste wijn geschonken, of voor de liefhebben een biertje… wij houden het bij cola en water!

Na deze pauze gaan we met volle magen weer aan de slag en plukken we nog een paar uur door op diverse veldjes. Meestal rijden we ook een stuk mee achterop de aanhanger van de tractor en soms moeten we de kleine Portugese dametjes die meehelpen bij de billen vatten om hen ook in de aanhanger te tillen. Tot grote hilariteit van alle aanwezigen. We eindigen in de tuin van de buren waar ook overal druiven groeien. De geoogste druiven worden vanuit de grote plastic tonnen in een apparaat gegooid waarin ze vermalen worden, dit jaar voor het eerst met een elektrisch motortje aangedreven, eerdere jaren altijd met de hand. De druivenpulp blijft dan een aantal dagen in de grote cementen bak om te fermenteren en wordt dan overgeheveld in de wijnvaten die in de wijnkelder klaar liggen.

Agro-Toerisme: Vindima

In onze omgeving maakt iedereen wijn en in de weken voorafgaand aan de vindima zie je overal mensen hun wijnkelders schoonmaken en de wijnvaten en plastic bakken uitwassen. Als ook de druiven in de tuin geoogst zijn is het tijd voor de lunch: elk jaar hetzelfde: gegrilde kip, huisgemaakte friet, salade en meloen toen! Natuurlijk vergezeld van wijntjes en biertjes en (gelukkig) ook frisdrank en water.

De eerste jaren dat we hier woonden, hielp de ‘oude buurman’ ons met het maken van wijn in onze eigen wijnkelder. Elke keer een ontzettend leuke ervaring, maar… de wijn smaakte niet bepaald lekker. Eigenlijk was alleen mijn moeder er over te spreken! Nu maken we van onze druiven druivensap met een speciale sap pan. Het sap is heerlijk zoet, zo zoet, dat ik het aan moet lengen met water met bubbels! Het blijft een jaar goed in de flessen met speciale doppen, als we het tenminste niet al eerder allemaal opgedronken hebben.

Nu dus volop bezig met sap maken en werken we toe naar de olijvenoogst! Dat alles met het zonnetje erbij, dus ons hoor je niet klagen. Meer informatie vind je op onze website.