Top 5 Bacalhau Gerechten

Vandaag alweer het vierde deel van deze maandelijkse serie! Ik maak elke keer een top vijf van de meest bekende/lekkere/typische gerechten uit de Portugese keuken, in een bepaalde categorie. Na de vorige artikelen, nu dan eindelijk die welbekende bacalhau in de spotlight. Dus ga je voor het eerst op vakantie naar Portugal? Dan weet je nu precies wat je te wachten staat/je moet proberen!

Bacalhau com Natas

Dit is een veel gegeten/populaire variant met room uit de oven. Ik denk onder niet Portugezen het meest bekende bacalhau gerecht. Het bestaat uit laagjes bacalhau, ui, in blokjes gesneden gefrituurde aardappel en room. Niet direct de meest gezonde optie, maar lekker is het zeker. 😉

Bacalhau à Brás

Volgens de overlevering was het meneer Bras, eigenaar van een taverne in de Bairro Alto in Lissabon, die het recept verzon. Nu is het één van de meest gegeten bacalhau gerechten van Portugal.  Het combineert de bacalhau met gefrituurde aardappel sliertjes, ui, olijven en ei. Simpel en smakelijk!

Pastéis de Bacalhau

Oftewel bacalhau kroketjes! Je kunt ze eten als snack, voorgerecht, tapas of met rijst en salade als hoofdmaaltijd, een veelzijdig hapje dus. Je ziet ze vaak liggen bij de hartige hapjes (salgados) in een pastelaria. Het klipvis kroketje was in 2011 één van de finalisten voor de 7 wereldwonderen van de Gastronomie in Portugal. Zo lust iedereen bacalhau!

Bacalhau à Lagareiro

Dit gerecht heeft zijn oorsprong in de Beira Litoral. De naam komt voort uit het feit dat de bacalhau in de houtovens van de olieperserijen (lagar) werd klaargemaakt. In dezelfde ovens werden tegelijkertijd ook aardappelen en uien gebakken met schors. Daarna werd er rauwe knoflook aan toegevoegd en werd alles doordrenkt met voldoende verse olijfolie afkomstig van de molens. Natuurlijk gaat dat tegenwoordig iets anders dan vroeger, maar het resultaat mag er nog steeds zijn.

Açorda de Bacalhau à Alentejana

Portugese broodsoep. Açorda de Bacalhau à Alentejana is een traditionele soep uit de Alentejo, waarin een grote rol is weggelegd voor koriander. Dit kruid wordt veel gebruikt in Portugal (daar heet het coentros) en geeft een heerlijke geur aan deze soep. Met een beetje geluk kom je hem tegen op het menu!

Natuurlijk is er altijd meer, veel meer. Maar ik heb ervoor gekozen het bij vijf te houden.

Volgende maand vijf typisch Portugese gerechten met zeevruchten die je niet mag missen!