Algar Seco

Eerder las je al dat het zo´n vijftien jaar heeft geduurd voordat we eindelijk eens de grotten van Benagil bezochten. Dit is er nog zo eentje… Je weet dat het er zit, maar waarom komt het er dan maar niet van?! Tijdens ons laatste familiebezoek in de Algarve hebben we gelukkig een aantal van die plekken van ons, toch altijd groeiende, lijstje af kunnen strepen. Gelukkig maar, want het zijn stuk voor stuk heerlijke plekjes!

Algar Seco | Saudades de Portugal

Ook dit is een prachtige plek aan de kust, in de buurt van Carvoeiro. Dus hup in de auto en op pad! Na een korte rit over de slingerende kustweggetjes komen we aan bij onze bestemming. Het is totaal niet druk en we parkeren met gemak de auto. Hhhmm, keuzes… Wat doen we eerst? De “boardwalk” of de grot? We kiezen ervoor om eerst heerlijk langs de kust te wandelen (percurso de natureza) en de zeelucht op te snuiven in het ochtendzonnetje en dan te eindigen bij het uitzichtpunt “a Boneca”. Het pad leidt van het fort Nossa Senhora da Encarnação naar deze rotsformatie van Algar Seco.

Algar Seco | Saudades de Portugal

Het houten wandelpad (Caminho do Algar Seco) langs de kust is ongeveer 600 meter lang en kent geen echte hoogteverschillen. Dus ook als je niet super goed ter been bent is dit prima te doen. Onderweg is er een aantal punten waar je van het uitzicht kunt genieten/uit kunt rusten indien nodig. Ben je wel goed ter been, dan raad ik zeker aan om daar waar mogelijk van het pad af te dalen en over de rotsen te klauteren. Ik kon het ook niet laten! Ze hebben met een soort afslagen aangegeven waar je verder op onderzoek kunt op/over de rotsen. Je slaat af en kunt dan een klein stukje verder over het houten pad voor dit overgaat in een “rotspad”. Kan niet missen! Je loopt verder over uitgehakte traptreden, door tunneltjes en af en toe mag je wat klauteren.

Je hoeft er geen supersonische wandelschoenen voor aan, maar het kan altijd als je je daar prettiger bij voelt. Wij deden het gewoon op onze Birkenstocks. De rotsen waren droog en zolang je goed oplet waar je je voeten zet is er niets aan de hand. De ideale manier om de rotsformaties van dichtbij te bekijken zo! Begin november was het er bijna uitgestorven. We kwamen maar een handjevol wandelaars tegen onderweg, heerlijk die rust. Qua rust zouden we het liefst elk jaar in november gaan in plaats van oktober, maar ja we willen ook lekker weer…

Algar Seco | Saudades de Portugal

Na onze omzwerving over de geërodeerde rotsen (en de nodige foto’s) klauteren we weer naar boven richting het houten pad. We vervolgen onze weg richting de volgende bezienswaardigheid. Nu we er toch zijn besluiten we daar volop gebruik van te maken en alles te bekijken wat we tegenkomen. Voorbij het punt waar je naar beneden richting “a Boneca” kunt zit ook nog een trap. Natuurlijk nemen we ook hier dus even een kijkje!

En dan is het eindelijk tijd voor het hoogtepunt van dit uitje. Hiervoor moet je iets beter ter been zijn, aangezien je om er te komen een aantal trappen af moet. Er zit halverwege ongeveer een kleine strandbar, die in de zomermaanden geopend is, maar nu dicht zat. Eenmaal beneden geeft een opening in de rotsen je toegang tot een kleine grot met het meest beroemde uitzicht van Carvoeiro. Twee geërodeerde openingen met uitzicht op het diepe blauw van de oceaan. De naam “A Boneca” (de pop) is afkomstig van het vooraanzicht vanaf zee, de rots lijkt op een pop, waarbij de twee openingen naar de grot de ogen van de pop vormen.

Algar Seco | Saudades de Portugal

De ingang

Algar Seco | Saudades de Portugal

De ogen

Begin november hadden we de grot helemaal voor onszelf, in de zomermaanden zal het hier een stuk drukker zijn. Maar wat een uitzicht! Dit is een goed voorbeeld van waar (het westen van) de Algarve bekend om staat: zijn prachtige kustlijn vol verrassende rotsformaties. Er valt, zelfs voor ons, elk jaar weer iets nieuws te ontdekken! En dat terwijl Fernando er toch echt geboren en getogen is. Maar op deze manier combineren we de jaarlijkse familiebezoekjes in de Algarve fijn met nieuwe ontdekkingen (daar word ik dan weer blij van) en hebben we toch een optimaal vakantiegevoel.

Algar Seco | Saudades de Portugal

Deze rotsformaties zijn prima te combineren met een bezoek aan de grotten van Benagil. Deze twee bezienswaardigheden liggen nog geen zes kilometer van elkaar. Dus heb je een (huur) auto en ben je van plan één van de twee te gaan bezoeken, pak dan ook zeker de ander mee! Bij Benagil zit een leuk restaurantje waar je dan tussendoor kunt lunchen: O Pescador.