Milou in Mafra

Van Hollandse haring naar gegrilde octopus! Vandaag, 19 februari, is de vrachtwagen aangekomen in Portugal. Zo’n 40 kuub aan huisraad, machines, fietsen en gereedschappen is 4 dagen onderweg geweest, van Den Haag naar Mafra. Komend weekend zet ik zelf ook voet aan Portugese bodem. Nog een paar fietstochtjes door de stad, wat afscheidsetentjes en een inschrijving bij de Kamer van Koophandel, en dan kan het avontuur beginnen!

Mijn vriend is er al een tijdje. Samen met zijn broer bereidt hij zich voor om de loods die ze gehuurd hebben om te toveren tot kitesurfboard-fabriek. Met de verhuizing kan de productie van Appletree Surfboards opgeschaald worden. We hopen het team uit te breiden en de lokale bevolking van werk te voorzien. Maar we verwachten natuurlijk meer voordelen: het zachte klimaat, de veelzijdige cultuur en de indrukwekkende kustlijn geven ons een flinke zet in de rug om het avontuur aan te gaan. Met het vinden van een geschikte fabrieksruimte hebben we in oktober de knoop doorgehakt.

Milou in Mafra | Saudades de Portugal

Dezelfde makelaar heeft ons ook geholpen aan onze woonruimte: een oude, authentieke olijfoliefabriek. Op nieuwjaarsdag zijn we er samen heen gereden, prima te doen binnen 1,5 dag! Gek om zo even voor een week alvast te proeven hoe het is in ons nieuwe thuis. Met dikke muren, weinig raampjes en zonder centrale verwarming was de temperatuur in huis nog wel fris. Het kwam als een verrassing dat een ontbijtje om 9 uur ‘s ochtends een stuk aangenamer was zonder jas in de tuin, dan binnen in de keuken.

Milou in Mafra | Saudades de Portugal

Hoe goed ik Portugal ken? Niet zo goed. Ik ken het land van surfvakanties, midweekjes weg en familievakanties van 20 jaar geleden. Ik weet dat ik de Pastéis de Nata niet kan weerstaan en dat het me nog niet eerder is gelukt om een simpel gesprekje in Portugees te voeren. Dat er in de zomer uitbundige straatfeesten met sardientjes en gegrilde octopus zijn en de meeste Portugezen gastvrij en behulpzaam zijn. Dat het er geel ziet van de citroenbomen en dat een rit van een uurtje langs de kust een enorme diversiteit laat zien.

En wat ga ik dan doen? Dat vraag ik mijzelf ook af. Waar te beginnen? In ieder geval pak ik mijn werk als freelance-communicatieadviseur verder op en ga ik de omgeving verkennen: te voet, op de fiets, met het openbaar vervoer en met ons busje. En natuurlijk de taal leren! Ik kan niet wachten om de 40 dagen scheurkalender-tips die ik geleerd heb met mijn nieuwe buren tot in detail verder te bespreken.

Milou in Mafra | Saudades de Portugal

Voor nu vooral nog veel dromen en weinig verwachtingen. De komende maanden neem ik jullie mee in onze ontdekkingen, de verrassingen die we tegenkomen of de tegenslagen die we meemaken. Wordt vervolgd!

Milou