Grutas de Benagil

Een prachtig stukje Algarve. Een indrukwekkende kustlijn, plus deze grotten met strandje erin. Maar op de een of andere manier is het er (in vijftien jaar!) nooit van gekomen om er een bezoekje aan te brengen… Vreemd eigenlijk, want we wisten dat het er zat. Dus planden we het dit jaar eens bewust in. Want lichtelijk schandalig vond ik het eigenlijk wel, het is bijna naast de deur. Stiekem denk ik dat de drukte me een beetje tegen heeft gehouden al die jaren, daar zijn we niet zo’n fan van namelijk.

Grutas de Benagil | Saudades de Portugal

Waar vind je ze?

De grotten vind je vlakbij het strand van Benagil (Praia de Benagil). Nou zijn wij best bekend in de Algarve, maar in dit soort gevallen gebruiken wij ook gewoon Google Maps als navigatie. Voer Benagil Caves in als bestemming en je rijdt er zo naartoe. Dat scheelt een hoop gezoek met al die kleine straatjes!

Hoe kom je er?

Het makkelijkst is om er zelf heen te rijden. Houd er dan wel rekening mee dat parkeren beneden bij het strand beperkt is. Rijd je voorbij het strand omhoog dan is boven een grote parkeerplaats waar je je auto kwijt kunt. Vanaf hier loop je ook makkelijk over de rotsen naar het uitkijkpunt boven de grotten, voordat je ze via het water gaat bezoeken.

Heb je geen auto tot je beschikking, dan zou je eventueel ook bus 38 vanuit Lagoa kunnen nemen.

Hoe bezoek je ze?

Vanaf het strand zijn er verschillende mogelijkheden om de grotten te bezoeken. Wij gingen er heen met het idee om er naartoe te zwemmen. Het is vanaf het strand gezien links om de hoek. Volgens mij een meter of 200 zwemmen. Helaas maakten we even een babbeltje met de strandwachten voor we gingen en die hebben natuurlijk liever niet dat mensen erheen gaan zwemmen. Verdorie…

Naast zwemmen, wat we een volgende keer gewoon zouden doen, kun je er voor kiezen om met een bootje de grotten te bezoeken. Deze varen letterlijk af en aan vanaf het strand. Het grootste nadeel hiervan is dat je wel de grotten invaart, maar niet van de boot af kan/mag. Dus ben je gek op boottochtjes en hoef je niet perse het strand op dan is dit wellicht een optie voor jou.

Daarnaast kun je onder begeleiding met een groepje gaan peddelsurfen (SUP). Zo kun je de grotten bekijken en pak je nog iets meer van de kustlijn mee. Ook kun je een kajak huren voor één of twee personen.

De optie die wij kozen was om een SUP (zonder gids/groepsverband) te huren en er zelf heen te peddelen. Deze plank huur je voor 15 euro per persoon, drie kwartier lang. Dit lijkt vrij kort, maar je bent met vijf minuten bij de grotten. De tijd bijhouden is wat lastig, aangezien we geen telefoons en/of horloges bij ons hadden. Houd er rekening mee dat sommige opties van te voren gereserveerd dienen te worden! Hier vind je meer informatie over prijzen en mogelijkheden.

Grutas de Benagil | Saudades de Portugal

Wij waren heel bewust al om kwart over tien bij het strand, in de hoop de drukte voor te zijn. Voor ons best wat, we zijn niet van die ochtendmensen namelijk…en al helemaal niet op vakantie. Maar helaas, het was al behoorlijk druk, en dat in oktober. We hebben de auto boven op de parkeerplaats gezet en zijn eerst naar het strand gelopen om de grotten vanaf het water te bezoeken in verband met de toenemende drukte.

De gehuurde plank is goed voor twee personen, dus je kunt er samen op (dolle pret). Alleen voor de lol zou ik zo’n plank al aanraden! We hadden een wat oude (niet de beste foto’s) waterproof camera bij ons en dat was maar goed ook. Verder hadden we sowieso niet de illusie dat we droog zouden blijven, dus gingen we in onze zwemkleding op pad. Zodra je bij de grotten aankomt zul je merken dat de golfslag wat heftiger worden. Wij rolden dan ook beide van onze plank af de branding in, dit tot grote hilariteit van, zowel onszelf als, de aanwezige mensen op het strand. Nat pak!

Ook in de grotten werd ik weer enigszins verrast door het aantal toeristen… Best jammer. Maar we hebben even rondgelopen en wat foto’s gemaakt. Naarmate we er langer waren werd het steeds drukker. Met bootjes, maar ook op het strand. Het kostte ons enige moeite om weer veilig uit de grotten te komen. Het was echt met je SUP tussen de vele bootjes door manoeuvreren. Maar het is gelukt!

Zodra je uit de grotten bent peddel dan naar links in plaats van terug naar rechts. Hier vind je wederom net om de hoek een super mooi, verlaten, strandje (Praia da Corredoura) waar je alleen vanaf het water kunt komen. We hadden het hele strand voor ons alleen, heerlijk! Hier kun je even schelpen zoeken, een frisse duik nemen of gewoon van de rust genieten. Op een gegeven moment moet je dan een beetje gokken qua tijd als je geen waterdicht horloge om hebt.

Tijdens het terug peddelen langs de grotten was het zo mogelijk nog drukker dan een half uurtje er voor. Hhhmm, misschien was het tijdstip achteraf toch niet zo’n slecht idee… Dit keer konden we aanmeren op het strand zonder capriolen in de branding. We hadden onze handdoeken en kleding op het strand achtergelaten, zodat we niet in onze zwemkleding over straat hoefden. Dus het was even afdrogen en zo de kleren weer aan.

Nadat we de spullen hadden ingeleverd (net op tijd) en handdoeken in de auto hadden gelegd, zijn we natuurlijk ook nog even van boven gaan kijken. Het is sowieso een aanrader om een stukje boven over de kliffen te lopen, wat een uitzicht! Er staan overal hekken, en die staan er niet voor niets, dus blijf hier achter. Heel verleidelijk om er overheen te klimmen bij de grotten om een blik op het strand te werpen… Wij hebben het niet gedaan. Fernando zou een rolberoerte krijgen als ik dat deed (hij heeft hoogtevrees). 😉 Nadeel is dan wel dat je eigenlijk niets ziet. Maar dat maakt de verdere omgeving wel weer goed.

Grutas de Benagil | Saudades de Portugal

Wij gaan zeker nog een keer, maar dan op een ander tijdstip, om te kijken hoe het dan zit qua drukte. Al met al hadden we een super leuke ochtend!