André Gonçalves – Windows of the world

Kijk, altijd fijn om te weten dat je niet de enig met een vreemde gewoonte bent! Deze Portugese meneer (fotograaf zelfs) heeft er een hele serie aan gewijd. Ramen, ramen en nog veel meer ramen! Zo zie je maar weer, de Portugese ramen zijn zeker het fotograferen waard! Zo simpel, zo leuk, ik word hier helemaal blij van. Visueel aantrekkelijke fotografie. Nou heb ik heb aardig wat foto’s van Portugese ramen, maar zoveel als hij, nee dat haal ik bij lange na (nog) niet.

Ramen zijn een essentieel onderdeel van elk gebouw, ze helpen om een ruimte/gebouw tot leven te brengen. Gonçalves brengt een eerbetoon aan dit architecturale element in zijn doorlopende serie genaamd Windows of the World. Hiervoor documenteert hij een verscheidenheid aan kleurrijke exterieurs, met lijsten, luiken, en aparte vormen, allen afzonderlijk gegroepeerd in clusters op basis van hun locatie.

Lissabon

Windows of the world

Sesimbra

Windows of the world

Net als de stijl van huizen verschilt ook het uiterlijk van de ramen per regio. Gonçalves heeft zijn duizenden foto’s per regio gerangschikt en zo werd deze serie eigenlijk geboren.  Met Windows of the World benadrukt hij de grote verscheidenheid aan ramen in verschillende delen van de wereld. Zijn thuisbasis Lissabon, een prachtige stad, is natuurlijk een uitstekende inspiratiebron als het op ramen aankomt.

Ericeira

Windows of the world

Guimarães

Windows of the world

Naar aanleiding van dit project is het duidelijk dat er geen tekort is aan unieke gevels. Sommige kozijnen zijn misschien vrij standaard, witte rechthoekige vormen, maar worden prachtig geaccentueerd door de aanwezigheid van de Portugese tegels (azulejos). Dit zorgt voor een sterk contrast met de drukke achtergronden. Andere ramen bestaan uit heldere kleuren en springen uit de neutrale bakstenen en stenen achtergrond. Ongeacht hun stijl, het is een fantastische manier om te genieten van de creativiteit van de dagelijkse vensters. Toch?!

Évora

Windows of the world

Albufeira

Windows of the world

De foto boven het artikel bestaat uit foto’s van ramen gemaakt in Porto. Kijk op zijn website voor alle gefotografeerde ramen (de collectie is groeiende). Hij heeft zich niet alleen in Portugal uitgeleefd! Vanzelfsprekend gaat mijn voorkeur wel uit naar de Portugese ramen!