Portugese weetjes: Madeira

Madeira… Als iemand weet dat het een Portugees eiland is ben ik al onder de indruk. Aanwijzen op de kaart zal ongetwijfeld tot hilarische resultaten leiden. De hoogste tijd dus om de kennis over dit eiland bij te spijkeren. Of eigenlijk over de gehele archipel, want er is meer dan alleen het eiland Madeira. Zinnige en minder zinnige weetjes lees je vandaag hier!

Wist je dat…

… de zogenaamde Autonome Regio Madeira bestaat uit het eiland Madeira, maar ook het naastgelegen Porto Santo, de Ilhas Desertas (“verlaten eilanden”) en de Ilhas Selvagens (“wilde eilanden”)? De laatste twee zijn onbewoonde eilandengroepen.

… de eilandengroep werd herontdekt (de Romeinen hadden ze ook al gezien) in de vijftiende eeuw door ontdekkingsreizigers Tristão Vaz Teixeira en João Gonçalves Zarco? Er woonde toen niemand op de eilanden. Vooral mensen uit de noordelijke Minho vertrokken naar de eilanden om ze te gaan bewonen.

… Madeira in het Portugees “hout” betekent? Dit omdat de ontdekkers van het eiland een dichte laurisilva (laurierbos) bebossing aantroffen.

… de bekende levadas werden aangelegd door de eerste kolonisten, om het aanwezige water gelijkmatig over het eiland te verdelen? Levadas zijn de traditionele irrigatiekanalen op Madeira, die nu vele wandelaars naar het eiland trekken.

… Madeira beroemd is vanwege het spectaculaire vuurwerk tijdens de jaarwisseling? Daarnaast zijn ook het bloemenfestival en het carnaval festiviteiten op Madeira die veel bezoekers trekken.

… Madeira het op één na rijkste gebied van Portugal is?

… de kanarie in het wild leeft op Madeira? Dit komt alleen hier en op de dichtbij gelegen Canarische eilanden voor.

… meer dan 25% van de toeristen op Madeira jaarlijks terugkeert? Dat is natuurlijk omdat het er heerlijk is!

… de beroemdste Madeirense ooit de voetballer Cristiano Ronaldo is? Hij heeft zijn eigen museum en winkel in Funchal, waar je voor vijf euro op vierhonderd vierkante meter onder andere de 170 prijzen die hij ooit won kan bekijken…

… Madeira een eigen volkslied heeft? Het klinkt even strijdkrachtig als het Portugese volkslied en bezingt de kracht en het arbeidersethos van de inwoners van het prachtige eiland.

… je bij Cabo Girão op een glazen plaat op 580 meter hoogte de klif naar beneden kunt kijken? Als je durft!

… je sowieso een poncha da madeira moet drinken? Hoe je dat maakt zie je hieronder. Meer tips voor lokale drankjes vind je hier.