Dalila Gonçalves

Om nog eventjes te blijven hangen in mijn tegeltjes fascinatie/liefde een stukje over de Portugese kunstenares Dalila Gonçalves. En dan met name haar Kneaded Memory serie. Deze was te zien op de Beaufort04 in 2012. Dit driejaarlijks gebeuren is uitgegroeid tot een niet te missen cultureel evenement, waarin de Vlaamse kust en de hedendaagse kunst elkaar vinden via monumentale installaties en intrigerende werken. De serie was, naast in Blankenberg, onder andere tijdelijk in Porto te zien. Geen idee wat ze ermee hebben gedaan na de tijdelijke tentoonstellingen maar ik bied bij deze mijn tuin aan als laatste rustplaats!

Voor Kneaded Memory maakte ze een serie “stenen” van beton. Gedeeltes van het oppervlak van deze “stenen” werd bedekt met keramische tegels (de Portugese azulejos), die handmatig werden gevormd om perfect op de onregelmatige en ronde oppervlakken te zitten. Langs de Vlaamse kust zag ze op de gevels van villa’s uit de Belle Epoque tegels met decoratieve motieven. Ze linkt de rijke geschiedenis van de Blankenbergse faiënce met haar eigen culturele erfenis van de beroemde Portugese azulejos en creëert hiermee ware blikvangers op straat. Elke kei heeft hierdoor een stukje eigenheid/herkenbaarheid voor de Belgen door de imitaties van historische elementen uit Blankenbergse façades. Kneaded Memory is een reflectie op de grenzen tussen het heden en het verleden, tussen geheugen, herinnering en vergeetachtigheid.

Dalila Gonçalves

De Blankenbergse faiënce is wel geen Portugese blauwe keramiek, maar toch iets specifieks voor een tijd die lang vervlogen is. En toch iets dat in het stadsbeeld is blijven hangen, een harmonie van kleuren en vormen, waarvan sommige tegels zelfs in reliëf. En dat doet dan weer heerlijk Portugees aan. Daar kun je ook je ogen uitkijken/ je hart ophalen aan alle tegeltjes die het straatbeeld vormen.

Is je interesse gewekt en wil je meer van haar werk zien? Hou dan haar pagina in de gaten! Verder kun je via YouTube een filmpje bekijken waarin te zien is hoe deze keien tot stand kwamen (in het Portugees).