Bos in Barreiros: Mosteiro de Santo André de Rendufe

In de omgeving van onze bed en breakfast is veel te zien en te beleven. Ik schrijf daar maandelijks met veel plezier over op deze geweldige website. Voor deze blogs werk ik in een kader van maximaal één uur autorijden, en ik ben nog lang niet uit verteld. De afwisseling bestaat uit natuur, sport, historie, eten en drinken en cultuur. Vaak is het natuurlijk een combinatie van deze dingen. En indien je in beweging bent geïnteresseerd, het Benedictijnse klooster van Santo André Rendufe ligt op enkele wandelkilometers van ons vandaan.

Het klooster is al genoemd in de 11e eeuw en kent meerdere aanpassingen en verbouwingen in de loop der eeuwen. Het is een symmetrische voorgevel, met binnen vele bijzondere details. Er is de laatste jaren flink gerestaureerd, hetgeen resulteerde in hernieuwde belangstelling van vele bruidsparen. Zo is het dak gerestaureerd, opdat de hier toch forse regenbuiten geen verdere schade kunnen brengen. De schade uit het verleden is gerepareerd. De woonvleugel is nog niet gedaan, maar daarvoor zijn wel plannen. De tuin moet ook nog worden aangepakt. Uiteraard wordt er wekelijks een eredienst gehouden. Je kunt op zaterdag en zondag binnen rondkijken. Er is echter meer.

Achter het klooster is Quinta d’Amares gevestigd. Het is een groot wijngoed met een flinke jaarlijkse productie. Omdat deze Quinta niet aan de rivier ligt, levert een aquaduct, verbonden aan het dak van het klooster aanvullend water voor de wijnstokken. Onverwacht en inventief geplaatst. De quinta heeft meerdere grote deuren in de meerdere meters hoge muur die er rondom is gebouwd. Enerzijds om ongewenst bezoek te verhinderen binnen te komen, maar anderzijds om de jaarlijkse start van de verschillende routines op het wijngoed voor nieuwsgierige blikken van de concurrentie te behoeden. Maar de deur gaat open voor aspirant wijnkopers natuurlijk. Zoals wij.

Mosteiro de Santo André de Rendufe is goed bereikbaar, ook met het openbaar vervoer.


Gerard en Elly hebben in Noord-Portugal, in Barreiros nabij Braga, een Bed & Breakfast AL/98139 Villa Branca Barreiros. De bed en breakfast is het hele jaar open voor maximaal elf gasten.