Recept: Arroz de Coelho no Forno

De herfstige dagen zijn als het goed is eindelijk achter de rug. Vandaag weer even voor het laatst enigszins stevige pot! En wel een recept met konijn. In het Portugees heet het arroz de coelho no forno, waarbij een coelho dus een konijn is. Je kunt vele kanten op met konijn en vandaag laat ik een simpel gerecht met rijst zien dat iedereen kan maken. Het vlees wordt op het bot gegaard wat voor veel extra smaak zorgt. Vieze vingers gegarandeerd!

Arroz de Coelho no Forno

Arroz de Coelho no Forno

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 4 Stemmen
Categorie: – WildKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

45

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 1 flink konijn

  • 750 gram rijst (arroz agulha)

  • 1 chouriço

  • 1 grote ui

  • 3 tenen knoflook

  • 150 ml witte wijn

  • 1 laurierblaadje

  • 1 bouillonblokje kip

  • 7 eetlepels olijfolie

  • 1 bosje verse peterselie

  • water

  • zout & peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C graden.
  • Gebruik een ruime pan, bij voorkeur één die ook in de oven kan.
  • Begin met het fruiten van de gesnipperde ui. Voeg hier vervolgens de geperste knoflook, de in plakjes gesneden chouriço, het laurierblaadje en de fijngesneden peterselie aan toe. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper. Zorg ervoor dat het konijn in gelijkmatige stukken (inclusief bot) is verdeeld. Doe dit of zelf of laat het door de slager doen. Leg deze stukken in de pan bij de ui en chouriço en zorg dat ze de bodem raken. Bak goudbruin. Draai de stukken vlees af en toe en zodra ze mooi van kleur zijn blus je alles af met de wijn. Breng op smaak met wat zout.
  • Giet hier nu geleidelijk aan ruim water bij om het vlees te koken. Kook het echter niet geheel gaar, het gaart nog verder samen met de rijst. Zodra het konijn bijna gaar is zou je ongeveer 1,5 liter vocht in de pan moeten hebben zitten. Voeg nu het bouillonblokje toe, roer goed door en breng aan de kook. Proef of er nog zout en/of peper bij moet.
  • Voeg nu de rijst toe aan de pan en roer even goed, maar voorzichtig, door. Draai het vuur laag en laat rustig gaar koken. Zodra de rijst gaar is zou je ook bijna geen vocht meer in de pan moeten hebben, dit is ingekookt/verdampt. Zet het geheel vervolgens nog zo’n vijf minuten in de oven (of schep over in een ovenschaal als je pan niet in de oven kan). Serveer direct.
  • Bom apetite!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!