Recept: Arroz de Coelho no Forno

De herfstige dagen zijn als het goed is eindelijk achter de rug. Vandaag weer even voor het laatst enigszins stevige pot! En wel een recept met konijn. In het Portugees heet het arroz de coelho no forno, waarbij een coelho dus een konijn is. Je kunt vele kanten op met konijn en vandaag laat ik een simpel gerecht met rijst zien dat iedereen kan maken. Het vlees wordt op het bot gegaard wat voor veel extra smaak zorgt. Vieze vingers gegarandeerd!

Ingrediënten

1 flink konijn
750 gram rijst (arroz agulha)
7 lepels olijfolie
1 chouriço
3 tenen knoflook
1 grote ui (of 2 middelgrote)
1 laurierblaadje
1 bosje verse peterselie
150 ml witte wijn
1 bouillonblokje kip
zout en peper
water

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Begin met het fruiten van de gesnipperde ui. Voeg hier vervolgens de geperste knoflook, de in plakjes gesneden chouriço, het laurierblaadje en de fijngesneden peterselie aan toe. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper. Zorg ervoor dat het konijn in gelijkmatige stukken (inclusief bot) is verdeeld. Doe dit of zelf of laat het door de slager doen. Leg deze stukken in de pan bij de ui en chouriço en zorg dat ze de bodem raken. Bak goudbruin. Draai de stukken vlees af en toe en zodra ze mooi van kleur zijn blus je alles af met de wijn. Breng op smaak met zout.

Giet hier nu geleidelijk aan ruim water bij om het vlees te koken. Kook het echter niet geheel gaar, het gaart nog verder samen met de rijst. Zodra het konijn bijna gaar is zou je ongeveer 1,5 liter vocht in de pan moeten hebben zitten. Voeg nu het bouillonblokje toe, roer goed door en breng aan de kook. Proef of er nog zout en/of peper bij moet.

Voeg nu de rijst toe aan de pan en roer even goed, maar voorzichtig, door. Draai het vuur laag en laat rustig gaar koken. Zodra de rijst gaar is zou je ook bijna geen vocht meer in de pan moeten hebben, dit is ingekookt/verdampt. Zet het geheel vervolgens nog zo’n vijf minuten in de oven (of schep over in een ovenschaal als je pan niet in de oven kan). Serveer direct.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.