Recept: Arroz de Forno

Rijst wordt in Portugal veel gegeten en gebruikt in hoofdgerechten, soepen en zelfs desserts. Een van de meest aantrekkelijke bijgerechten met rijst is toch wel arroz de forno (rijst uit de oven). Omdat het wordt gemaakt met spek en salpicão of chouriço, waardoor het een intense smaak en een heerlijk aroma krijgt. En een bijkomend voordeel is dat de oven het meeste werk doet!

Salpicão is een traditionele gerookte worst uit Portugal. Deze worstsoort is gemaakt van varkensvlees (het rugstuk), gemarineerd met zout, rode of witte wijn, knoflook, paprikapoeder en laurier. Nadat het is gekruid, laat men het vlees acht dagen rusten om de smaken goed in te laten trekken. Je eet het in plakjes. Lekker als snack bij bijvoorbeeld een biertje of op stevig (Portugees) brood met wat goede olijfolie. Ook hiervoor geldt dat je de lekkerste op de markt of bij de slager koopt.

Goed voor ongeveer 6-8 personen.

Ingrediënten

600 gram rijst (arroz agulha)
1 middelgrote ui
een halve salpicão en/of chouriço
paar dikke plakjes gerookt spek
1 laurierblaadje
1 liter goede vleesbouillon
verse peterselie
olijfolie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Zet een pan op met hierin een flinke scheut olijfolie. Snipper de ui en bak hem, samen met het laurierblaadje, op middelhoog vuur tot hij lichtjes bruin begint te worden. Breng vervolgens op smaak met wat zout, versgemalen peper en fijngesneden peterselie. Voeg vervolgens de Salpicão en/of chouriço en het spek in plakjes toe en blus af met een scheut water of bouillon. Kook alles nu op laag vuur nog een minuut of vijf door.

Was je rijst en laat uitlekken in een zeef. Haal de stukjes worst en spek uit de pan en zet apart. Pak een ovenschaal (bij voorkeur een Portugese van klei – barro) en schep hier het uienmengsel in. Dan gaat ook de rijst erbij. Giet er vervolgens een liter kokende (goede) rundvleesbouillon bij. Hoe lekkerder de bouillon, hoe smakelijker het gerecht. Roer alles even goed door elkaar en leg de plakjes worst/spek er verspreid bovenop.

Bak de rijst op 200 graden in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Haal dan uit de oven en laat even een paar minuten rusten voor je hem serveert. Vergeet niet het laurierblaadje er uit te halen!

Bom apetite!

Arroz de Forno

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.