Bruisend Braga

Twee jaar geleden viel Braga in de prijzen en werd de stad uitgeroepen tot Europese bestemming van het jaar. Deze derde stad van Portugal wordt ook wel het Rome van Portugal genoemd. Een stad met bezienswaardigheden als historische gebouwen, kleurrijke tuinen en een gezellig, sfeervol centrum vol karakteristieke gebouwen. En ook al is Braga niet zo groot als Lissabon of Porto, er valt genoeg te doen en zien!

Bom Jesus do Monte

We beginnen met een bezoek aan het Santuário do Bom Jesus do Monte. Dit is een bijzonder katholiek bedevaartsoord, gelegen op een heuvel in Tenões aan de oostkant van de stad. Het is een opmerkelijk voorbeeld van een pelgrimsoord met een monumentale, barokke trap die 116 meter overbrugt. Het werd in 2019 uitgeroepen tot werelderfgoed site door UNESCO.

Het ontwerp van het Heiligdom van Bom Jesus, met zijn barokke aard benadrukt door de zigzagvorm van zijn trappen, heeft invloed gehad op veel andere plekken in Portugal (zoals Lamego) en het koloniale Brazilië. De aanwezigheid van verschillende fonteinen langs de trappen geeft het idee van zuivering van de gelovigen. Een prachtige plek om bij te schrijven op je verlanglijstje!

* Estrada do Bom Jesus, 4715-056 Tenões, Portugal

Bruisend Braga

Sé de Braga

De oudste kathedraal van Portugal is het visitekaartje van de stad Braga. Hij werd gebouwd in de 12e eeuw in opdracht van D. Henrique. Het gebouw met twee torens dateert oorspronkelijk uit de 11e eeuw en is een mix van verschillende architecturale stijlen, dit doordat er in de daaropvolgende eeuwen renovaties en wederopbouw plaatsvond. Hierdoor is het vandaag de dag een mix van zeer verschillende bouwstijlen met gotische, manuelijnse en barokke kenmerken.

Vanwege zijn lange geschiedenis en artistieke betekenis is het een van de belangrijkste gebouwen van het land. Het is de zetel van het aartsbisdom Braga en van de aartsbisschop van Portugal en Spanje. De kathedraal is sinds 1910 geclassificeerd als Nationaal Monument. Een hoogtepunt is toch wel het fantasievolle en extravagante vergulde houtsnijwerk van het koorgestoelte en het dubbele orgel uit het begin van de 18e eeuw, dat vanuit het schip boven je hoofd te zien is. Dus koop zeker een kaartje om hem ook van binnen te bewonderen! Voor €5 koop je een combinatieticket en kun je alles bekijken.

* R. Dom Paio Mendes, 4700-424 Braga, Portugal

Bruisend Braga

Palacio do Raio

Het prachtige Palácio do Raio is een residentie uit de baroktijd. Het is een voorbeeld van de laat barokke, vroege rococo-decoratiestijl van de Portugese architect André Soares. Zijn werk wordt gekenmerkt door het monumentale karakter van de vormen en door zijn gebruik van natuurlijke elementen in de decoratieve sculpturen, waaronder schelpen, kransen en slingers. In 1993 werd de gevel grondig gerepareerd/gerenoveerd.

Momenteel is het paleis een museum, maar dat is niet altijd zo geweest. Op een gegeven moment werd het overgenomen door door Santa Casa da Misericórdia. Als gevolg hiervan werd het gebouw onderdeel van het aangrenzende ziekenhuis. Vele jaren later, toen het ziekenhuis van locatie veranderde, raakte het paleis in verval en na een grondige renovatie waarbij de nadruk lag op de plafonds en tegels, werd het geopend als museum. Geopend van dinsdag t/m zondag van 10:00-13:00 en van 14:30-18:30 uur.

* Braga Norte 920, 4700-327 Braga, Portugal

Bruisend Braga

Casa dos Biscaínhos

Het Palácio dos Biscainhos ligt aan de straat waaraan het zijn naam dankt als toespeling op de ambachtslieden uit Biskaje, die zich hier in de 16e eeuw vestigden. Dit aristocratische paleis, met grote zalen met luxueuze plafonds, en de barokke tuinen onthullen het dagelijkse leven van de 18e-eeuwse adel, evenals talrijke verwijzingen naar de levens van de andere bewoners van de ruimte: bedienden, slaven, aalmoezeniers.

Dankzij de bijzonder ongebruikelijke geribbelde bestrating op de begane grond konden rijtuigen het gebouw binnenkomen om passagiers van boord te laten gaan en naar de stallen te gaan. Je krijgt er een soort inkijkje in het dagelijkse leven uit de periode tussen de 17e en 19e eeuw. Mogelijk gemaakt door middel van collecties decoratieve kunststukken (meubels, goudsmeden, keramiek, glas, textiel, enz.), muziekinstrumenten en transportmiddelen, uit zowel binnen- als buitenland.

De tuin, aangelegd rond 1750, wordt beschouwd als een van de belangrijkste historische tuinen uit de barokperiode in Portugal. Op het moment ondergaat het gebouw een grondige renovatie, die in de loop van 2024 afgerond zou moeten zijn.

* R. dos Biscaínhos s/n, 4700-415 Braga, Portugal

Theatro Circo

Na een grondige renovatie in 2006 kende het in zijn oude glorie herstelde gebouw een grootse heropening. De grote zaal heeft 897 zitplaatsen verdeeld over vier verdiepingen en ademt de sfeer van een Italiaans theater met de uitbundige decoratie, de rood beklede stoelen en zware, rode gordijnen. Indrukwekkend is de Salão Nobre, de grote hal, vanwege de frescos, het pleisterwerk, het marmer, de kroonluchter en de conversadeira, een rood bekleed bankje voor geliefden. Het Theatro Circo is al meer dan honderd jaar een begrip in de stad. Er worden allerlei soorten voorstellingen gehouden, maar je kunt er ook terecht voor een rondleiding achter de schermen. Kijk van tevoren goed wanneer en hoe laat dit mogelijk is.

* Av. da Liberdade 697, 4710-251 Braga, Portugal

Bruisend Braga

Jardim de Santa Bárbara

Dit is een van de mooiste tuinen in Braga. Het feit dat het zich in het drukke centrum bevindt en de rijen gebouwen onderbreekt, maakt het tot een bijzondere plek. Hierdoor is het een soort toevluchtsoord voor een momentje rust geworden. Het is een goed onderhouden openbare tuin. in 1955 werd de tuin aangelegd, in overeenstemming met de Estado Novo-romantiek van die periode. Met als resultaat verschillende geometrische en kleurrijke bloemenperken.

In het midden van de tuin staat een fontein uit de 17e eeuw. De Jardim de Santa Bárbara wordt zo genoemd vanwege die fontein, waarop een standbeeld van Santa Bárbara staat, dat ooit toebehoorde aan het Convento dos Remédios. Achter in de tuin lijkt de hoge stenen muur, afgezet met kantelen, op een kasteel. Deze gevel maakt deel uit van het middeleeuwse paleis van Braga. Het functioneert momenteel als het districtsarchief van Braga en maakt deel uit van een groter complex genaamd Paço Episcopal de Braga.

* Unnamed Road, 4700-317 Braga, Portugal

Arco da Porta Nova

De Arco da Porta Nova is een barokke en neoklassieke boog, ontworpen door André Soares aan het einde van de 18e eeuw. De triomfboog die de westelijke ingang van de middeleeuwse muur van de stad siert, werd geopend in 1512 en werd traditioneel gebruikt om de sleutels van de stad aan hoogwaardigheidsbekleders en beroemdheden te overhandigen.

Tegenwoordig is het vooral een decoratieve poort die leidt naar het historische centrum van Braga. De poort die hoog boven de straat uitsteekt, is aan beide kanten verschillend. Het westelijke gezicht wordt gedomineerd door de barokstijl waar Soares bekend om werd. De oostkant heeft echter een neoklassieke vorm. De belangrijkste versieringen omvatten de allegorische figuur van Braga aan de ene kant en een beeld van de Maagd Maria aan de andere kant.

* R. Dom Diogo de Sousa 127, 4700-424 Braga, Portugal

Bruisend Braga

Hier vindt je ook nog een tiental aanvullende (en uiteraard leuke) tips voor een bezoek aan de stad!