Ondernemen in Portugal: Verkoopt u ook een Kaasschaaf?

Tijdens mijn drie maanden in Portugal aan het begin van dit jaar ben ik naarstig op zoek gegaan naar een …kaasschaaf! Ik heb nog nooit zoveel verbaasde gezichten gezien. Ik had de Portugese vertaling even opgezocht, die ik ook nooit meer vergeet dus, en aan bekenden, in winkels en restaurants kwam ik met de vraag of en waar ik een “fatiador de queijo” kon kopen.

Je snapt het al, ik heb geen kaasschaaf kunnen vinden. En nee, het is helemaal niet belangrijk, maar toen ik bij de Lidl oude kaas aan een stuk ontdekt had, kreeg ik visioenen van heerlijke oude kaas op dat zalige brood uit Alentejo wat ze daar ook verkopen. Hoezo, Nederlands. 😊

Volgende maand vertrek ik weer voor een half jaar naar Portugal en wat neem ik onder andere mee; juist een kaasschaaf. Je kunt maar voorbereid zijn natuurlijk. Apart toch dat je je Nederlandse roots ( en smaak) niet helemaal kwijtraakt al ben je nog zo verknocht aan een ander land en liefhebber van het eten daar.

Bijna tijd om weer te gaan

Ik ben nog een klein maandje in Nederland en dan vertrek ik, twee keer, naar Portugal. Hoezo, twee keer?! Nou, de eerste workation van ‘Ferragudo Dreams’ start op 9 oktober en ik vlieg dus de 8ste heen en de 15de terug. Er komt zo’n leuke groep ondernemers ‘workationen’. Ik kijk er enorm naar uit. Alles is al geregeld en ik kan niet wachten tot zij er zijn en ik er ben. Als ik terugkom in Nederland ga ik als een malle de was en de strijk doen en de koffers inpakken want een aantal dagen later rijden mijn partner en ik weer richting de Algarve waar ik dan bijna een half jaar blijf en hij pendelt in de tussentijd tussen Nederland en Portugal.

Een heerlijk vooruitzicht om weer te werken vanuit mijn tweede thuis, want zo voelt het inmiddels. Inmiddels heb ik al behoorlijk wat afspraken staan voor samenwerkingen, ontmoetingen en uiteraard vrienden spreken. Ik weet nu al dat ik in deze tijd weer van alles ga beleven, want naast ‘gewoon’ werken, werk ik ook aan mijn bedrijf en project Ferragudo Dreams. Ik kan het echt niet vaak genoeg zeggen maar Portugal en dan Ferragudo in het bijzonder, geeft mij zoveel meer dan alleen een fijne plek om te zijn maar ook bakken met energie, een creatieve flow en vooral het gevoel van geluk dat ik hier mag wonen en werken.

Want werken en ondernemen is het uitgangspunt. Mijn (online) business als Business Manager en Business Coach gaat hier gewoon verder en dat geeft al zo’n prettig gevoel. Daarnaast mijn Ferragudo Dreams project voor de workations goed uitbouwen, want ik wil vooral andere ondernemers laten ervaren hoe het is om op deze heerlijke plek te kunnen werken. Het heeft mij veel opgeleverd, veel inzichten gegeven, in mijzelf ook maar ook hoe ik mijn onderneming wil runnen.

In Nederland is de basis gelegd

In de maanden dat ik in Nederland ben heb ik de basis gelegd voor de maanden in Portugal. Ik heb veel afspraken gemaakt met ondernemers in de regio, nieuwe contacten gelegd en mijn merk uitgebouwd zodat het nog steviger staat. Daarnaast heb ik ook veel gesprekken gevoerd met ondernemers die op het punt staan of het plan hebben naar Portugal te gaan voor langere tijd of zelfs voor altijd. Ik ben zeer zeker trots dat ze mij benaderen voor tips en antwoorden op hun vragen en zelfs advies hoe zij bepaalde zaken aan kunnen pakken. Naast de contacten die ik maak via social media is het ook echt tof dat ik nieuwe contacten leg door lezers van deze blogs.

Toekomst zie ik rooskleurig

Mijn vertrouwen in de toekomst is rooskleurig. Ik weet 100% zeker dat de workations een succes worden (of al zijn eigenlijk) en dat mijn samenwerkingen in Portugal zeer productief en waardevol zullen zijn. Daarnaast heb ik de allerbeste klanten als Business Manager en Business (Persoonlijke Kracht) Coach en meer dan dat kun je je bijna niet wensen. En als mijn partner niet achter mijn beslissingen had gestaan, had ik dit ook niet allemaal kunnen doen. Dus ja, ik heb geen roze bril op maar zie het wel met veel vertrouwen tegemoet. Het komt niet aanwaaien, je moet er wel wat voor doen natuurlijk, maar als iets zo diep in je hart zit dan gaat het lukken en bijna als vanzelf omdat ik dingen doe die ik echt leuk vind.

Over een paar weekjes is het zover, blijf je mijn avonturen volgen? En neem gerust contact met me op als ik iets voor je kan betekenen.

Até a próxima!


Sandra komt al ruim 10 jaar in Ferragudo, Portugal en sinds een paar jaar hebben zij en haar partner de wens zich hier permanent te vestigen. Voor het zover is, werkt Sandra voor een aantal maanden per jaar in Ferragudo en runt haar – voornamelijk – online business vanuit deze prachtige plek in de Algarve.